Τουρκία: Εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις στο Αιγαίο

Τουρκικά f-16

Η Τουρκία εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν χτες και να διαρκέσουν έως… τις 12 Νοέμβρη, στο Κεντρικό Αιγαίο. Αυτό ήρθε μετά από τη NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου. Έθεσε ξανά και «επί του πεδίου» τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. Σημειωτέον, οι ασκήσεις που εξήγγειλε η Τουρκία για το Κεντρικό Αιγαίο εξαγγέλθηκαν στο όνομα και της …περιβαλλοντικής προστασίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας ανέφερε ότι «δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Αντί να βρίσκουν λογικές λύσεις προσπαθούν να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις με παράλογες δηλώσεις» και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι με τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας», προβάλλοντας τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και τον ανταγωνισμό της με την ελληνική.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι άσχετο και δημοσίευμα στην «Independent», σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα εξετάζει την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Τένεδο (σε βοσκότοπο του λόφου Γκιόζτεπε), με το επιχείρημα ότι ο λόγος είναι «η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα “αφοπλισμένα” νησιά».

Αίγυπτος: Υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία

Όλα αυτά στο εξελισσόμενο μοτίβο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, όπως επιβεβαίωσε αυτήν τη φορά ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σαμέχ Σούκρι. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ελ-Χεκάγια», ο Σούκρι είπε ότι «υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία που ελπίζουμε να οικοδομήσουμε». Αναφερόμενος δε στις διαβουλεύσεις που τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών είχαν και τον Σεπτέμβρη πρόσθεσε ότι «το Κάιρο προσδοκά ικανοποιητικές λύσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων που εκκρεμούν με την Άγκυρα ώστε να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις (…) Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε το θέμα με βάση τις πολιτικές που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις της μαζί μας όσο και την πολιτική της γενικά για την περιφέρεια».

Ανατολική Μεσόγειος : Η Τουρκία απειλεί με έρευνες και γεωτρήσεις παντού

Οι χάρτες που δημοσίευσε χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αγνοούν παντελώς τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ενδιαφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα όπως ήταν μέχρι τώρα

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας

Ο χάρτης είχε κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ και πριν από 1,5 χρόνο σε περίοδο μεγάλης έντασης με την Ελλάδα και τώρα η Άγκυρα τον φέρνει ξανά στο προσκήνιο. Θυμίζουμε οτι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία, ενώ, εστάλη και επιστολή στον ΟΗΕ με την οποίοι η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...