Τουρκία: Για «αμυντικές διαβουλεύσεις» η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ
Φώτο Αρχείου / Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ

Για «αμυντικές διαβουλεύσεις» στην Τουρκία μεταβαίνει η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πενταγώνου, η Αμερικανίδα υφυπουργός «αναχώρησε την 5η Νοεμβρίου για την Τουρκία και την Πολωνία προκειμένου να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου αμυντικές διαβουλεύσεις με αυτούς τους βασικούς νατοϊκούς συμμάχους».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Τουρκία, η Σ. Γουόλαντερ θα συμμετάσχει στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Άμυνας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας για να συζητήσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας και διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών και τουρκικών στρατιωτικών πηγών, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το τουρκικό αίτημα για αγορά και εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών F-16, κάτι που έχει επανειλημμένα ζητήσει η Άγκυρα, αποσπώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι θα κάνει «το παν» για να το ικανοποιήσει, παρά την αντίθεση ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της στην Πολωνία, θα συμμετάσχει στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Άμυνας με το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για να συζητήσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία, θέματα αμυντικών προμηθειών και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Σ. Γουόλαντερ θα επισκεφθεί επίσης αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε ακόμα...