Τουρκία – Ιράκ: Συνάντηση για «κοινή αντίληψη κατά της τρομοκρατίας»

Στη Βαγδάτη θα βρεθούν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), Ιμπραχίμ Καλίν, θα πάρουν μέρος σε διμερή Σύνοδο για την Ασφάλεια. Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην ίδια μορφή με προηγούμενη που έγινε στην Άγκυρα, τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ, σύντομα αναμένεται και σχετική επίσκεψη Ερντογάν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

«Στις αυριανές συνομιλίες, τα θέματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας θα έχουν προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τα βήματα που μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση θα τεθούν επί τάπητος» δήλωσε ο Κετσελί, προσθέτοντας: «Χαιρόμαστε που το PKK αναγνωρίζεται ως κοινή απειλή για την ασφάλεια από τις ιρακινές αρχές και το βλέπουμε ως ένδειξη της αποφασιστικότητας που αρχίζει να αναπτύσσεται στην ιρακινή πλευρά για την καταπολέμηση του PKK».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση εξήγγειλε νέο γύρο στρατιωτικών «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» με τον Ερντογάν μάλιστα να υποστηρίζει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εξαλειφθεί το ΡΚΚ από το βόρειο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου πρόσθεσε δε ότι η σημερινή συνάντηση θα επικεντρωθεί και στις κοινές προσπάθειες για αύξηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, οι Μεταφορές. Ο Κετσελί σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναλάβει τη ροή πετρελαίου από τον αγωγό Kerkuk-Yumurtalik, που έχει ανασταλεί λόγω διαφωνιών μεταξύ Αγκυρας-Βαγδάτης-Ερμπίλ, ενώ εξέφρασε και προσδοκία για επίλυση των διαφορών μεταξύ των κεντρικών ιρακινών αρχών και της περιφερειακής κυβέρνησης στο Erbil.

Πηγ΄ή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TRT

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...