Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, δηλώνει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» για αυτό το σύμφωνο, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

«Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας (…) Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ανοίξει ξανά το προξενείο της στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Η συνάντηση Ερντογάν – Ντμπεϊμπά έγινε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που ολοκληρώνει αύριο στην Τουρκία ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από 14 υπουργούς και άλλους αξιωματούχους. Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.

Στις συνομιλίες αυτές προωθούνται συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των υδρογονανθράκων, της βιομηχανίας, των υποδομών, της Υγείας, της Εκπαίδευσης και γενικότερα της «ανοικοδόμησης» της βορειοαφρικανικής χώρας. Ιδιαίτερα θερμές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του, Μουχάμεντ Αχμαντ Μουχάμεντ Αούν καθώς τόνισε πως συμφώνησαν σε ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας ειδικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εξίσου θετικό κλίμα επικράτησε και στις διμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Βιομηχανίας.

Όλα αυτά είναι ενδεικτικά των πολύμορφων και ισχυρών δεσμών της Άγκυρας και με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραματίζει και στην «επόμενη μέρα» της βορειοαφρικανικής χώρας. Καταγράφονται δε λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη, αλλά και παράλληλα με τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Βεγγάζη και ενώ παραμένει σε ισχύ το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που υπογράφηκε το Νοέμβρη του 2019.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...