Τουρκία – ΟΗΕ: Με νέα επιστολή στον ΓΓ θέτει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων

Ελληνική Τουρκική Σημαία2
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Άγκυρα, Τουρκία / Πηγή: Eurokinissi

Με νέα επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, θέτει επισήμως την τουρκική ατζέντα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει το σύνολο των αιτιάσεών της στο παζάρι, καθώς, η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί αναβάθμιση των συμφερόντων της και ένα καλύτερο κομμάτι από τη «μοιρασιά της λείας» στην περιοχή.

Στην επιστολή που έχει ημερομηνία 19 Νοέμβρη, ο Φ. Σινιρλίογλου αναφέρει ξεκάθαρα ότι «τα θέματα αυτά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX)».

Επαναλαμβάνοντας τα περί μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Ελλάδας, ο Φ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να απεικονίσει την κατάσταση σαν να υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» και λέει ότι «εάν η Ελλάδα είναι ειλικρινής στο κάλεσμά της για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, τότε πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τέτοιες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Πρέπει επίσης να σταματήσει να υπεραπλουστεύει τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Όσον αφορά το κυπριακό, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα προωθεί την λύση των δύο κρατών, προφασιζόμενη τις «τρέχουσες πραγματικότητες στο νησί».

Δείτε ακόμα...