Τουρκία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας

Παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν. Η παραίτησή της έρχεται μετά τις κατηγορίες για «σκάνδαλο οικογενειοκρατίας». Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δόθηκαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ένα γραφείο και σωματοφύλακες στον πατέρα της, τον Ερόλ Ερκάν.

Στην ανάρτησή της, κάνει λόγο για μια εκστρατεία «δολοφονίας χαρακτήρα» σε βάρος της. Απέρριψε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για «πληροφορίες αντίθετες με την πραγματικότητα» οι οποίες έχουν ως στόχο «να δυσφημίσουν την τράπεζά μας».

Τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις προεδρικές εκλογές, η πολλά υποσχόμενη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είχε κληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάζονταν, προκειμένου να εφαρμόσει νομισματική πολιτική περιορισμού της ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού που προκάλεσε η εμμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία με ποσοστό κοντά στο 65%, ωστόσο το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολογίζει την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση γύρω στο 130%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα, «με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...