Τουρκία: Προχωρούν οι επαφές για F-16 και Eurofighter

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16

Προχωρούν με γρήρορο ρυθμό οι επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωατλαντικών «συμμάχων» για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής της αεροπορίας.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η κυβέρνηση παρέλαβε τα «σχέδια επιστολών προσφοράς και αποδοχής» που απέστειλαν οι ΗΠΑ σχετικά με το τουρκικό αίτημα για αγορά νέων F-16 (τύπου Block-70) αλλά και για εκσυγχρονισμό F-16 που ήδη διαθέτει η χώρα.

Η Αγκυρα προτίθεται να αγοράσει 40 νέα αεροσκάφη και να εκσυγχρονίσει άλλα 79 που έχει. Τα σχετικά σχέδια περιλαμβάνουν κάθε λεπτομέρεια, περιλαμβανομένων των πυρομαχικών, υλικών και όλου του εξοπλισμού που απαιτούνται, ενώ έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες εξετάσεις και αξιολογήσεις, σύμφωνα πάντα με την Αγκυρα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας σύντομα θα συναντηθούν για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη αξιολόγηση. 

Την ίδια στιγμή, γοργά «τρέχουν» και τα παζάρια για τη προμήθεια «Eurofighter», που κατασκευάζει κοινοπραξία γερμανικών, βρετανικών, ιταλικών και ισπανικών κεφαλαίων, με μετόχους τις εταιρείες «Airbus», «BAE Systems» και «Leonardo». Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο και της επίσημης συνάντησης που είχε στο Λονδίνο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, με τον ομόλογό του, Γκραντ Σαπς

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...