Τουρκία: Συνομιλίες με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο

ερντογάν μισέλ
Φώτο Αρχείου / Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ / Πηγή: Eurokinissi

Προχτές ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, ζήτησε την άμεση διαπραγμάτευση μιας επικαιροποίησης της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό, τονίζοντας παράλληλα ότι η προσεχής Σύνοδος της ΕΕ (Μάρτη) πρέπει να ασχοληθεί επισταμένα με αυτό το θέμα. Επίσης στο πλαίσιο της συζήτησης σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν συνολικά τρόπους βελτίωσης των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Εν των μεταξύ, είναι πρόδηλο το κλίμα στο οποίο δρομολογούνται οι συζητήσεις για το Αιγαίο και Κυπριακό το επόμενο διάστημα, που παραπέμπει στην συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και των θαλάσσιων οδών μεταφοράς, και την αποδυνάμωση Ρωσίας-Κίνας.

Πέραν των όποιων δηλώσεων αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και άλλων, σε αυτό το πλαίσιο ‘στοιχίζεται’ και ο διεθνής αστικός τύπος όπως πρόσφατο δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), που παρέπεμψε σε μελέτη του Ιδρύματος Μελετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Sudosteuropa-Gesellschaft), σύμφωνα με την οποία «η αλληλεγγύη την οποία δικαίως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, δεν μπορεί επ’ ουδενί να σημαίνει ότι οι εταίροι θα πρέπει να συστρατευθούν με ελληνικούς στόχους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο». Η ίδια μελέτη ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μπορούσε να επικρίνει πιο πειστικά τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της γείτονος χώρας, εάν δεν διατύπωνε και η ίδια από την πλευρά της μαξιμαλιστικές θέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...