Τουρκία: Την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν – Προανήγγειλε επιτάχυνση εργασιών στην Ανατ. Μεσόγειο

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, το οποίο περιέχει 320 δισ. κυβικά μέτρα, και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες και για άλλα ευρήματα στην περιοχή.

«Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις: η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως η χώρα του έχει στόχο να μπορεί μέχρι το 2023 να το χρησιμοποιήσει και να γίνει καθαρή εξαγωγός ενέργειας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, το κοίτασμα εντοπίστηκε περίπου 145 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ζονγκουλντάκ (στο ασιατικό μέρος της Τουρκίας) και σε βάθος 3.500 μέτρων, κοντά στα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας με την Βουλγαρία.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του “Kanuni”, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης», πρόσθεσε.

Tο «πλωτό γεωτρύπανο «kanuni» βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στη βάση του πολεμικού ναυτικού στον κόλπο της Σελεύκειας.

Όλα αυτά, τη ώρα που με τη σφραγίδα και την εποπτεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στρώνεται τραπέζι διαλόγου για επικίνδυνες διευθετήσεις και συνεκμετάλλευση, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και σε βάρος της ειρήνης, της ασφάλειας των λαών της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...