Τουρκία: Το μαχητικό ΚΑΑΝ πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση

Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ. Το πρωτότυπο του μαχητικού απογειώθηκε σήμερα το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της ‘Αγκυρας.

Πρόκειται για αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία με σε συνεργασία με την βρετανική BAE Systems, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την ‘Αγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

«Η Τουρκία άφησε πίσω της άλλο ένα κρίσιμο στάδιο στην πορεία της προς την παραγωγή του δικού της αεροσκάφους πέμπτης γενιάς» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Αφιόνκαραχισάρ, σε ανοικτή συγκέντρωση ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου. «Σήμερα ζήσαμε μια ακόμα περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία» είπε.

Την ίδια ώρα, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Aydinlik», ερωτηθείς σχετικά, ο Αντρέι Μπουράβοφ απάντησε: «Ενδιαφερόμαστε επίσης για την ανάπτυξη στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Οι σχετικές εταιρείες και μονάδες μας έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν».

Το ΚΑΑΝ σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2028.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...