Τουρκικός Τύπος: Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν

Πρακτορείο Αναντολού

Υπουργός Εξωτερικών Φιντάν: Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφέροντας ότι η Ισπανία από την αρχή ήταν μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν ειλικρινά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ότι εξέφρασε για άλλη μια φορά στον συνάδελφό του ότι η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία, ο Φιντάν δήλωσε τα εξής:”Επανέλαβα ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στις φαύλες πολιτικές κινήσεις ορισμένων χωρών. Συζητήσαμε επίσης λεπτομερώς τα βήματα που μπορούν να γίνουν στον τομέα της ασφάλειας και επανεξετάσαμε μια ισχυρή συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ”.

Ο Φιντάν σημείωσε ότι η Τουρκία και η Ισπανία είναι δύο σημαντικές χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και ότι η λεκάνη της Μεσογείου και τα περίχωρά της αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις, η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή και η παράτυπη μετανάστευση και δήλωσε:
“Η Τουρκία και η Ισπανία, που βρίσκονται στο ανατολικό και το δυτικό άκρο της Μεσογείου, αισθάνονται αυτές τις κρίσεις από κοντά. Ως δύο χώρες που μάχονται εδώ και χρόνια κατά της τρομοκρατίας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διεξοδικά τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια”.

Ο υπουργός δήλωσε ότι είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο οποίος έχει εισέλθει στον τρίτο χρόνο του.

Ο Φιντάν συνεχίζοντας είπε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ανώτατη πολιτική οντότητα των ευρωπαϊκών χωρών, έχει ξεχωριστή πολιτική προσωπικότητα. Αναπτύσσουμε ξεχωριστές σχέσεις με μία προς μία με τις ευρωπαϊκές χώρες. Με την ΕΈ έχουμε μια άλλη θεσμική σχέση.Όταν θα αναπτυχθούν οι σχέσεις με την ΕΕ, θα υπάρχουν αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα εντός της ΕΕ. Υπενθύμισα ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επανεκλογή του το 2023 επανέλαβε ότι, η σκέψη της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ δεν έχει αλλάξει και οι στρατηγικές προθέσεις και το όραμά της παραμένουν τα ίδια.Οι τομείς των σχέσεων με την ΕΕ που πρέπει να προωθηθούν προς όφελος και των δύο πλευρών περιλαμβάνουν την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, τις βίζες, τις διαφορετικές εμπορικές διευκολήνσεις και την καταπολέμηση της μετανάστευσης”.

Επισημαίνοντας ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη προσδοκία στην ΕΕ και ότι υπάρχει η αντίληψη ότι τα γεγονότα θα αναδιαμορφωθούν ανάλογα με την πολιτική εικόνα που θα προκύψει.Σημειώνοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία, δήλωσε: “Η πεποίθησή μας είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Τουρκίας θα προχωρήσουν με μια πιο θετική ατζέντα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...