Τούρκικος Τύπος: Μήνυμα των ψηφοφόρων προς το ΑΚΡ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Μήνυμα των ψηφοφόρων προς το ΑΚP

Οι τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου έφεραν ένα αποτέλεσμα έκπληξη. Από το 2002, το ΑΚΡ, το οποίο ήταν νικητής σε όλες τις εκλογές, απέτυχε για πρώτη φορά.Το δε CHP, το οποίο κράτησε την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, αυξάνοντας και τις ψήφους του σε όλη την Τουρκία.

Η Τουρκία προσήλθε χθες στις κάλπες για να εκλέξει τοπικές διοικήσεις όπου και πήραν μέρος 44 κόμματα. Το ποσοστό συμμετοχής παρέμεινε κάτω από το 80%. Το ποσοστό αυτό ήταν 84,67% στους το 2019. Προηγήθηκε το CHP, η Προεδρική Συμμαχία ήρθε δεύτερη. Η κατάσταση αυτή ερμηνεύτηκε ως “μήνυμα των ψηφοφόρων προς το ΑΚΡ”.

Μεταξύ των εταίρων της Προεδρικής Συμμαχίας, το AKP ήρθε πρώτο σε 24 νομούς και το MHP ήρθε πρώτο σε 8.Το CHP ήρθε πρώτο σε 35 νομούς. Το κόμμα DEM (σ.σ. φιλοκουρδικό) κέρδισε σε 10 νομούς. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές,τέσσερις παράγοντες επέδρασαν στο να έρθει το ΑΚΡ δεύτερο κόμμα.

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού το 2020 προκάλεσε οικονομικές διακυμάνσεις στην Τουρκία. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισαν, οι ψηφοφόροι έδειξαν την αντίδρασή τους στην κάλπη.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρέασαν τις εκλογές ήταν το ποσοστό αύξησης που δόθηκε στους συνταξιούχους. Στους συνταξιούχους δόθηκε αύξηση 39% στις αρχές του έτους.Αυτή η αύξηση που δόθηκε, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, παρέμεινε χαμηλή.

Οι σεισμοί με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας στις 6 Φεβρουαρίου 2023, είχαν επίσης αντίκτυπο στην κάλπη. Οι ισορροπίες άλλαξαν σε 11 νομούς της σεισμικής περιοχής όπου σημειώθηκε η καταστροφή του αιώνα. Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019, το AKP και το MHP κέρδισαν 8 από τους 11 νομούς στη σεισμική ζώνη, ενώ στις χθεσινές εκλογές το AKP και το MHP κέρδισαν 6 από τους 11.

Ορισμένες διαφωνίες στην επιλογή των υποψηφίων του κυβερνητικού κόμματος επηρέασαν επίσης το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...