Τουρκικός Τύπος: Σύνοδος κορυφής στη Βαγδάτη για λύση ενάντια στο ΡΚΚ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Σύνοδος κορυφής στην Βαγδάτη για εύρεση λύσης κατά του PKK

Πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη υπουργική σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια με θέμα τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να τερματιστεί η παρουσία του PKK στο βόρειο Ιράκ. Στη σύνοδο συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γκιουλέρ, ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Kαλίν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Mουνίρ Καράογλου.

Η ατζέντα της συνάντησης που φιλοξένησε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν ήταν πικνή. Εκτός από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως του PKK, την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως το έργο της Αναπτυξιακής Οδού που θα εκτείνεται από τη Βασόρα στην Τουρκία και η κατανομή των υδάτων από τον Τίγρη και τον Ευφράτη στο Ιράκ. Στη σύνοδο κορυφής, η Τουρκία επανέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός “κοινού κέντρου επιχειρήσεων”.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. Τα μέρη υπογράμμισαν επίσης ότι το PKK αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και του Ιράκ. Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της οργάνωσης και των προεκτάσεών της που στοχεύουν την Τουρκία χρησιμοποιώντας ιρακινό έδαφος. Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμπερίληψη του PKK στον κατάλογο των απαγορευμένων οργανώσεων στο Ιράκ.


Πρακτορείο Αναντολού

Η Ευρώπη είναι ο νέος στόχος της αμυντικής βιομηχανίας

Μια νέα προστέθηκε στις πρόσφατες κινήσεις των τουρκικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο ανταποκριτής του Πρακτορείου,η τουρκική αμυντική βιομηχανία πραγματοποιεί πολύπλευρες μελέτες για διάφορες αγορές-στόχους προκειμένου να αναπτύξει εξαγωγικές δραστηριότητες σε διάφορες ομάδες προϊόντων.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία προσπαθεί να εμβαθύνει την παρουσία της σε παραδοσιακές αγορές όπως η Ασία, η Αφρική και οι χώρες του Κόλπου με το διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, κάνει πρόσφατα προσπάθειες προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται διάφορα βήματα, όπως πωλήσεις προϊόντων, εξαγορές εταιρειών, ίδρυση εταιρειών και κοινή παραγωγή.

Εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ

Κρίσιμη προειδοποίηση από ειδικό σε θέματα σεισμών: Το 80% των κτιρίων θα καταρρεύσει

Ο ειδικός σε θέματα σεισμών καθηγητής Δρ. Χαμίτ Χαλούκ Σελίμ προειδοποίησε για τη γραμμή ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που διέρχεται από το κέντρο 24 νομών. Είπε ότι το 80 % των κτιρίων θα μπορούσε να καταρρεύσει σε έναν σεισμό 7 βαθμών που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτη τη γραμμή ρηγμάτων.

Στη συνέχεια τόνισε : “Εφόσον δεν μπορούμε να εξαλείψουμε ή και να μεταφέρουμε αυτές τις πόλεις από αυτούς τους νομούς, πρέπει να τις ανακαινίσουμε.Όταν όμως το 80% των κτιρίων μας είναι δυστυχώς πολύ κακές κατασκευές; Με άλλα λόγια, αν ξανασυμβεί ένας μεγάλος σεισμός, το 80 % εκατό των κτιρίων δυστυχώς θα υποστεί ζημιές ή θα καταρρεύσει, διότι οι σεισμοί 7 και άνω που μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε τμήμα στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας ή σε 27 ενεργά ρήγματα της γραμμής γνωρίζουμε ότι είναι καταστροφικοί“.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...