Τσαβούσογλου: Νέες προκλητικές δηλώσεις για χρήση “σκληρής δύναμης” στην Ανατολική Μεσόγειο

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Με νέες προκλητικές δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτοξεύει απειλές εκφράζοντας την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκικής αστικής τάξης να διασφαλίσει επί του πεδίου καλύτερη θέση στο παζάρι για την μοιρασιά της λείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο TRT World, αφού δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα, είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία».

Ενώ συνέχισε, «Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματά μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος μας απηύθυνε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο».

Για να συμπληρώσει πως «συνδυάζουμε τα μαλακά και σκληρά στοιχεία της ισχύος με έξυπνο τρόπο. Γι’ αυτό ορίζουμε την εξωτερική μας πολιτική ως “επιχείρηση”. Επειδή πιστεύουμε ότι μια προληπτική εξωτερική πολιτική, όχι μια αντιδραστική, είναι αυτή που απαιτείται για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».

Δείτε ακόμα...