Β. Κικίλιας: Μέχρι και σύγκριση νεκρών με άλλες χώρες για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ακόμα και στη σύγκριση του αριθμού των νεκρών με άλλες χώρες κατέφυγε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πλημμύρες που ακολούθησαν χρονικά τις εξίσου καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» και στην προσπάθειά του να κρύψει την εγκληματική γύμνια του αστικού κράτους και της κυβέρνησης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, ανέφερε ότι «σε άλλες χώρες παρακάτω μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς. Δεν θέλω να το συγκρίνω, εξηγώ όμως ότι εδώ πέρα έγινε μια τιτάνια προσπάθεια την οποία δεν θέλω να ακυρώσω».

Επιπλέον μοίρασε την ευθύνη φυσικά στον καιρό, σε άλλα υπουργεία, προηγούμενους υπουργούς, Περιφέρειες και δήμους, ενώ για τα σενάρια περί παραίτησής του απάντησε ότι «εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ» και πως «ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του κυρίου πρωθυπουργού».

Για το τι έφταιξε, ισχυρίστηκε ότι «έφταιξαν οι 600-700 τόνοι νερού που έπεσαν ανά στρέμμα», ενώ για τα αντιπλημμυρικά έργα ανέφερε πως «θα πρέπει να θυμίσω ότι τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στα δάση είναι ευθύνη των δασαρχείων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών και δασών είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Τα αντιπλημμυρικά και η άντληση όμβριων υδάτων στο εσωτερικό των δήμων είναι ευθύνη των δήμων και την αρμοδιότητα για όλο αυτό τον έλεγχο την έχει το υπουργείο Εσωτερικών».

Δήλωσε πως στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” αυτή τη στιγμή έχει απορρόφηση 1%, εκεί το παρέλαβα». Άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει ευθύνη σε Περιφέρειες και δήμους, λέγοντας ότι «1 και 2 Σεπτεμβρίου αποστείλαμε σε Περιφέρεια και δήμους αιτήματα και ενημερώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητήσαμε ενημέρωση, προσφερθήκαμε να ενημερώσουμε καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων μας. Δεν πήραμε απάντηση» και πρόθεσε πως «και τις επόμενες μέρες θα δούμε και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τι έγινε, τι δεν έγινε και θα αξιολογήσουμε τα πάντα».

Δείτε ακόμα...