Β. Μεταξάς: Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να καθαριστεί, πρέπει να ανατραπεί

Το δίλημμα σταθερότητα – αστάθεια είναι «μια νέα εκδοχή του διπολισμού που έχουμε ξαναζήσει στη χώρα», εξήγησε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ News. 

Είπε, πιο συγκεκριμένα, πως οι δύο πόλοι, αυτός της κυβέρνησης και αυτός της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκεται σε περιδίνηση, επί της ουσίας δεν έχουν στρατηγικές διαφορές μεταξύ τους. Σημείωσε ότι πραγματικά ισχυρός αντίπαλος στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να είναι μόνο η εργατική τάξη, ο λαός συνολικότερα που στους χώρους δουλειάς του κάνει καθημερινά μομφή στην κυβέρνηση μέσα από οργανωμένους και συλλογικούς αγώνες.

Ανέδειξε, παράλληλα, την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τονίζοντας πως το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο του αγώνα του το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα του κέρδους και της βαρβαρότητας και να το ανατρέψουν για να έρθει ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα στο οποίο «θα κάνει κουμάντο» ο λαός. Πρόσθεσε, δε, ότι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου, δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι που κράτησαν όρθια την κοινωνία όλη την προηγούμενη περίοδο, με την οικονομική κρίση και την πανδημία, ενώ την ίδια στιγμή η «ισχνή μειοψηφία» του κεφαλαίου κατέγραφε κέρδη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Β. Μεταξάς μίλησε και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως ενώ τα κονδύλιά της προέρχονται από τις τσέπες των λαών των κρατών-μελών, ωστόσο, «έχουν ένα σαφές περιεχόμενο και ένα σαφή στόχο». Εξήγησε ότι αυτό το περιεχόμενο και αυτός ο στόχος δεν αφορά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και για αυτόν τον λόγο πρόσθεσε ότι με τον λαό στην εξουσία απαιτείται η αποχώρηση από λυκοσυμμαχίες που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, ο Β. Μεταξάς δήλωσε πως το ΚΚΕ θα στηρίξει με το δικό του σκεπτικό και τα δικά του κριτήρια μια πρόταση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και των ευθυνών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Σχετικά με την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η υπόθεση να παραμείνει στο αρχείο, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο αφενός δημιουργεί ερωτηματικά και δικαιολογημένη οργή, αφετέρου αποδεικνύει ότι υπάρχει πάλι μία προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ υπενθύμισε και τις παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ συστηματικά από τις τελευταίες κυβερνήσεις που επίσης έχουν μπει στο αρχείο.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του επικεφαλής της «Intellexa» για παροχή τεχνολογίας μόνο σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου σύμφωνα και με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς εξαγωγών, ο Β. Μεταξάς στηλίτευσε ιδιαίτερα και την υποκριτική στάση της βολικής αντιπολίτευσης, η οποία επικαλείται τη μισή δήλωση, δηλαδή τη συνεργασία με κυβερνήσεις, στην προσπάθειά της να εξωραΐσει την ΕΕ και το δόγμα της «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», νομιμοποιώντας έτσι τις παρακολουθήσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ συμπλήρωσε, ακόμα, ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου «στηρίζουν και στηρίζονται σε ιδιωτικές εταιρείες για να προχωρούν σε όλες αυτές τις παρακολουθήσεις με πολλούς και διάφορους σύγχρονους τρόπους», όπως και ότι σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η καταστολή του «εχθρού λαού» με στόχο τη θωράκιση του αστικού κράτους και του συστήματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση εξήγησε, επίσης, ότι αξιοποιούνται προσχηματικά και έννοιες-λάστιχο περί αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και της «ριζοσπαστικοποίησης» στο πλαίσιο της ΕΕ. Προειδοποίησε ότι «η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο τελικά μπορεί και να εξαλειφθεί» και ξεκαθάρισε πως ούτε η ΕΕ μπορεί να αγιοποιηθεί, ούτε το σάπιο και διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να καθαριστεί από «καλούς καθαριστές». 

Σε σχέση με το αν το ΚΚΕ εμπιστεύεται την αστική δικαιοσύνη, ο Β. Μεταξάς είπε χαρακτηριστικά πως «το παιχνίδι είναι στημένο», ακριβώς γιατί πρώτον, η δικαιοσύνη καλείται να υλοποιήσει αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφιστεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, δεύτερον, η ηγεσία της διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την οργανική σύνδεσή τους και, τρίτον, είναι μεροληπτική, δηλαδή πάντα υπέρ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε και τη συγκεκριμένη πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να σταματήσει να διορίζεται από τις κυβερνήσεις η ανώτατη δικαστική ηγεσία. Διευκρίνισε πως αν και το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει οποιαδήποτε χαραμάδα υπάρχει σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση των σκανδάλων, ωστόσο ο λαός πρέπει να βάλει στο στόχαστρο το σύστημα και τη στημένη ταξικά δικαιοσύνη που έχει απέναντί του, ακριβώς γιατί η «αστική δικαιοσύνη θα είναι πάντα άδικη για την πλειοψηφία του λαού». 

Τέλος, ο Β. Μεταξάς απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε αστική κυβέρνηση, ακριβώς γιατί «καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν πρόκειται να φέρει κάτι θετικό για τον λαό. Τις έχουμε δοκιμάσει όλες. Τις έχουμε δει όλες». Στον αντίποδα, ανέδειξε την ανάγκη εργατική τάξη, μικροί αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να συγκροτήσουν τη δική τους Κοινωνική Συμμαχία με στόχο να αντεπιτεθούν στα αντιλαϊκά μέτρα της όποιας κυβέρνησης και να ανατρέψουν το σύστημα. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...