Βαλκανικές χώρες – Κορονοϊός

Βαλκάνια Χάρτης

Το ALT.GR μεταφέρει τις εξελίξεις με την Πανδημία του κορονοϊού COVID-19 απο τις Βαλκανικές χώρες.

Σερβία

Τα κρούσματα του κορονοϊού Τετάρτη ανέρχονται σε 83. Τέσσερις ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται κρίσιμη.

Άρχισε απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών στα αστικά κέντρα. Για  χωριά και κωμοπόλεις με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, το όριο ηλικίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας είναι τα 70 έτη. Την ευθύνη για την τήρηση του μέτρου αυτού έχει αναλάβει ο στρατός.

Από σήμερα το πρωί παρατηρείται αυξημένη παρουσία στρατιωτικών περιπόλων στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις. Ο στρατός επίσης έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων και των μεθοριακών σταθμών διέλευσης. Οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας έχουν αναλάβει και τον έλεγχο των 16 Κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που λειτουργούν στη χώρα. Ο στρατός θα φροντίζει και για την τήρηση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας, διάρκειας δεκατεσσάρων ημερών, που επιβλήθηκε προληπτικά σε όσους Σέρβους πολίτες επέστρεψαν από το εξωτερικό.

Κόσοβο

Από την Τρίτη το βράδυ μέχρι Τετάρτη το πρωί επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα ανεβάζοντας στους δεκαεννέα τον συνολικό αριθμό.  

Βόρεια Μακεδονία

Το απόγευμα της Τετάρτης κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, λόγω του κορονοϊού, για 30 ημέρες.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Βόρεια Μακεδονία προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της με όλες τις όμορες χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, Κόσοβο) για τους αλλοδαπούς πολίτες. Κλειστά παραμένουν στη χώρα όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια, εστιατόρια, καφετέριες και εμπορικά μέτρα.

Απαγορεύονται επίσης όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις.

Έχουν καταγραφεί μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. Επίσης οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισαν ομόφωνα την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα που προγραμματιζόταν για τις 12 Απριλίου.

Βουλγαρία

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε χθες πριν το μεσημέρι, ότι «Οι προσπάθειες κατά του νέου κορονοϊού έχουν αποτέλεσμα και η καμπύλη διάδοσης στη Βουλγαρία παραμένει αρκετά χαμηλή, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο». Ο κ. Ράντεφ ευχαρίστησε επίσης τους Βούλγαρους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση του ιού, είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν καταγραφεί νέα κρούσματα κορονοϊού και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει στα 81.

Σύμφωνα όμως με νεότερες πληροφορίες βραδινές ώρες της Τετάρτης, η Βουλγαρία καταμετρά 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και δύο θανάτους. Οι αρχές έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα, κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια και μπαρ και απαγορεύοντας όλα τα ταξίδια αναψυχής εντός κι εκτός της χώρας έως τις 13 Απριλίου.

Δεκάδες Βρετανοί τουρίστες αποκλείστηκαν λόγω της καραντίνας που εφαρμόστηκε στο χιονοδρομικό θέρετρο Μπάνσκο, στη Βουλγαρία, αφού τρεις άνθρωποι διαγνώστηκαν με κορονοϊό (ένας Βρετανός τουρίστας, ένας Βούλγαρος εκπαιδευτής του σκι και ένας επισκέπτης σε σαλέ). Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν οι τουρίστες κατά την προσπάθεια μεταφοράς τους από το Μπάνσκο προς το αεροδρόμιο. Στο Μπάνσκο επιβλήθηκε καραντίνα και δόθηκε διορία 24 ωρών σε 284 τουρίστες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί, να φύγουν.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...