Βαλτική: Ρωσική Φρεγάτα συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο

Φρεγάτα Kazenets F311 του Ρωσικού Στόλου δεμένο στο Ναύσταθμο της Κροστάνδης
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα Kazenets F311 του Ρωσικού Στόλου δεμένο στο Ναύσταθμο της Κροστάνδης / Πηγή: Russian Navy

Μια ρωσική φρεγάτα του Ναυτικού συγκρούστηκε με ένα εμπορικό πλοίο στο Στενό του Όρεσουντ, στη Βαλτική Θάλασσα σήμερα το πρωί.

Το ατύχημα συνέβη σε πυκνή ομίχλη. Οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να εμφανίζονται. Η σύγκρουση επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας. Σύμφωνα με αναφορές (στα Δανικά) το πολεμικό πλοίο πιστεύεται ότι είναι το 311 Kazanets, μια ρωσική ελαφριά φρεγάτα (Project 1331M Parchim Class).

Χάρτης Βαλτικής και Βόρειας Θάλασσας - Σημείο σύγκρουσης Ρωσικής Φρεγάτας F311
Χάρτης Βαλτικής και Βόρειας Θάλασσας – Σημείο σύγκρουσης Ρωσικής Φρεγάτας F311 / Πηγή: Google Maps

Το πλοίο δεν φαίνεται να μεταδίδεται στο AIS (αυτοματοποιημένο σύστημα πληροφοριών). Το AIS έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει τις συγκρούσεις. Ωστόσο συνήθως τα πολεμικά πλοία δεν είναι συνδεδεμένα με το σύστημα AIS.

Το πλοίο χτύπησε το Ice Rose (IMO: 8311106), ένα 12,401 τόνο (ακαθάριστου φορτίου) που μεταφέρει ψυγεία εμπορευματοκιβώτια.

Φορτηγό Ψυγείο Πλοίο ICE ROSE
Φώτο Αρχείου / Φορτηγό Ψυγείο Πλοίο ICE ROSE / Πηγή: Marine Traffic

Το εμπορικό πλοίο βρίσκεται τώρα αγκυροβολημένο νότια της γέφυρας Oresund που βρίσκεται στην είσοδο της Βαλτικής. Η γέφυρα συνδέει τη Δανία και τη Σουηδία.

Χάρτης Στενού Όρεσουντ μεταξύ Δανίας - Σουηδίας - Βαλτική Θάλασσα
Χάρτης Στενού Όρεσουντ μεταξύ Δανίας – Σουηδίας – Βαλτική Θάλασσα / Πηγή: Google Maps

Το πολεμικό πλοίο του ρωσικού ναυτικού έχει επιβεβαιωθεί ως 311 Καζανέτ. Το πολεμικό πλοίο, μαζί με μια άλλη κορβέτα Parchim Class, μπορεί να φανεί σε αυτήν τη δορυφορική εικόνα Sentinel που τραβήχτηκε αργότερα σημέρα (ταυτοποίησε ο Frank Bottema).

Με πληροφορίες από NAVAL NEWS

Δείτε ακόμα...