Βαρελάς Τάκης: «Καλλιεργώντας την Άνοιξη» – Κάθε έργο και ένας «δραπέτης»…

Το alt.gr σας παρουσιάζει την νέα εικαστική έκδoση με έργα του ζωγράφου Τάκη Βαρελά «Καλλιεργώντας την Άνοιξη», τα οποία δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Στον πρόλογο της εικαστικής έκδοσης, ο ζωγράφος σημειώνει το βιωματικό χαρακτήρα των έργων, της συνθήκες που απαίτησαν να γεννηθούν τα έργα αυτά, ενώ ταυτόχρονα τα έργα συνοδεύονται με κείμενα δηλωτικά των προθέσεων του ζωγράφου.

«Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, εγκλωβισμένοι κατ’ εντολή και για το καλό μας τάχα, αμπαρωθήκαμε, αλλά δεν συναινέσαμε.

Κάθε στιγμή και ένας δραπέτης..

Θες το αιώνιο αίσθημα της ελευθερίας, θες η ανάγκη να βοσκήσουμε τα μάτια, το ένστικτο λειτουργεί ως αυτόματος ονειρικός καλλιεργητής, έτοιμος να απογειωθεί και να γειωθεί στα απλά και ταπεινά.

Να απλωθεί γήινα και αδαπάνως, ως ταξιδευτής όπου γης, ως εικονοπλάστης δημιουργός και καλλιεργητής.

Ονειρευτής και ταξιδιάρης λοιπόν ετούτη την Άνοιξη!

Συνειδητός δραπέτης από τον κλοιό της βαρβαρότητας του άγριου εκμεταλλευτικού συστήματος, εκμεταλλεύτηκα του νου και τη φαντασία και έφυγα…

Το έσκασα λοιπόν συνειδητά και πειθαρχημένα για τις αγριές της Άνοιξης.

Το έσκασα, για εκεί που συλλειτουργούν οι πέντε αισθήσεις, με τα χιλιάδες όνειρα, σαν αέρας που σιγοτραγουδά τα βάσανα των ανθρώπων.

Πέταξα στην απλωσιά της φύσης, εκεί που ακούγεται ο οργασμός των αναγκών, σαν η τσάπα στα ροζιασμένα χέρια, ανοίγει χαρακιές, για να έρθουν οι δροσοσταλιές να ζυμωθούν με το χώμα και τον ιδρώτα των γεννητόρων.

Εκεί, μαζί με τους αφεντάδες της γης, τις ζωοδότρες κόρες και γιους της Άνοιξης να φιλιώνουν τα όνειρα, με το θυμό και την οργή μήπως το φως νικήσει το σκοτάδι.

Ανάκληση μνήμης και νοσταλγίας.

Αναστοχασμοί και διεργασίες για την μεγάλη απόδραση.

Μη μου πείτε πιο λουλούδι και ποιος ανθός είναι αυτός.

Δεν τα ξέρω. Δεν τα ρώτησα.

Απλά με καλοδέχτηκαν και μου έστρωσαν κατάχαμα να γύρο.

Κυλίστηκα στα παιδικά μου όνειρα.

Σαν παραμύθι ζώσας ευεξίας κυλούσε ο χρόνος, με τους χυμούς της γης να χρωματίζουν τον νου και το καμβά μου, τόσο που ένοιωθα σαν σπερματοφορέας, εργάτης στο ανθεστήριο του κόσμου.

Τα μάτια μου δεν χόρταιναν να ρουφούν το μέγιστο έργο και όταν η κόπωση άπλωσε το σώμα μου στο χώμα, ο νους ταξίδεψε, δραπέτευσε στο σύμπαν Μα όσο και αν πήγα μακριά, δεν ήταν, παρά μόνο δυο δρασκελιές μεταξύ ουρανού, στεριάς και θάλασσας, και ήταν εκεί, ο μέγας κόσμος της εργασίας, καλλιεργητής στο θρίαμβο της Άνοιξης.

Οι ενότητες των έργων «Επιστροφή στη δική μου Άνοιξη» & «Καλλιεργώντας την Άνοιξη» δημιουργήθηκαν την Άνοιξη του 2020 & 2021

Σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας ο χρόνος μεγεθύνεται.

Όλα τα πράγματα, αποκτούν άλλες διαστάσεις και όλα αρχίζουν να σε στενεύουν.

Το αίσθημα της ασφυξίας, των ορίων και των όρων, προκαλούν το αίσθημα της ελευθερίας για αποδράσεις.

Τι να έκανα;

Σκέφτεσαι τον κόσμο έξω, εγκλωβισμένο, παροπλισμένο σαν πολεμική συστοιχία και είναι Άνοιξη!!!

Ποιος να μην εκραγεί και ποιος να μη δραπετεύσει.

Αλήθεια ποιος από όλους μας δεν το σκέφτηκε..

Ποιος δεν ρίσκαρε να δραπετεύσει….

Ο νους μας έσπρωχνε στα κλεφτά έστω για μια βόλτα στα βαθιά, σαν παράνομους εραστές και ύστερα μας έκλεινε το μάτι να επιστρέψουμε, κουβαλώντας μια ανάγκη μια ανάσα και μια ματιά και άντε πάλι πίσω στο κελί ελεύθεροι και ας πήραμε μόνο μια ρουφηξιά οξυγόνο, μια ρουφηξιά καφέ, ένα τσιγάρο, μια απλωσιά γη και ουρανού μια αγκαλιά με δύο όμορφα μάτια.

Δυο χρόνια τώρα η Άνοιξη κατέβασε ρολά σαν τα βλέφαρα που πέφτουν και έρχεται το σκοτάδι, ενώ ξέρεις, πως έξω υπάρχει ακόμα φως,

υπάρχει η ζωή που αγκομαχά, αλλά υπάρχει!

Κάπως ετσι και εγώ, με κλειστά βλέφαρα, με μια ρουφηξιά καφέ και ένα τσιγάρο δρόμο, τράβηξα για τα βουνά, τις θάλασσές και τα λαγκάδια

και εκεί βάλθηκα να φτιάξω και την δική μου Άνοιξη.

Και ήταν όλοι και όλες εκεί

Εγώ σαν την μέλισσα που βγήκε για δουλειά, έπαιρνα με κάθε πινελιά, μια σταλιά από την ψυχή τους, σιγοψιθύριζα ένα τραγούδι ελεύθερο με χίλια χρώματα, ορατές και αόρατες μορφές και ευωδιές.

Άνοιξη που μου έγινες πρόσφορο και αντίδωρο για εκείνους που κλίστηκαν στα κελιά παράκαιρα και ας ήταν τα σπίτια τους

Ταξιδέψτε, λοιπόν και ονειρευτείτε!

Δεν είναι αλήτες, όσοι δραπετεύουν την Άνοιξη, είναι η ίδια η φύση μας και ο νους μας δεν είναι αληταριό και από ανάγκη, για αναγκες δραπετεύει.»

Βαρελάς Τάκης

Διάθεση έκδοσης και έργων

Η εικαστική έκδοση «Καλλιεργώντας την Άνοιξη», είναι αυτοέκδοση του ζωγράφου σε 100 συλλεκτικά αντίτυπα, διαστάσεις 29cmX 21cm σε χαρτί 170grmat, πλαστικοποιημένο εξώφυλλο – οπισθόφυλλο

Τα πρωτότυπα έργα όπως και η έκδοση διατίθεται από το ζωγράφο.

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος, επικοινωνείτε στο email varelas_takis@hotmail.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...