Βιέννη: «Εποικοδομητική» η πρώτη συνάντηση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Διαπραγματεύσεις το 2015 για τη διεθνή συμφωνία για το Ιιρανικό πυρινικό πρόγραμμα στη Βιένη
Φώτο Αρχείου / Διαπραγματεύσεις το 2015 για τη διεθνή συμφωνία για το Ιιρανικό πυρινικό πρόγραμμα στη Βιένη / Πηγή: Dragan Tatic

Ως «εποικοδομητική» χαρακτηρίζεται η πρώτη συνάντηση που σηματοδοτεί την έναρξη των παζαριών του Ιράν με τις ΗΠΑ, με στόχο την «πλήρη» επαναφορά τους στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ μονομερώς τον Μάη του 2018.

«Η συνάντηση της κοινής επιτροπής ήταν εποικοδομητική», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μετά τις συζητήσεις διάρκειας σχεδόν δύο ωρών με τους υπογράφοντες τη συμφωνία JCPOA (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης): Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ρωσία, υπό την αιγίδα της ΕΕ.

«Η αναβίωση» της συμφωνίας, που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη «δεν θα συμβεί αμέσως. Θα χρειαστεί χρόνος», πρόσθεσε. «Αλλά το πιο σημαντικό (…) είναι ότι ξεκίνησαν οι εργασίες σε πρακτικό επίπεδο για την επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.

«Μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές η συνάντηση ήταν εποικοδομητική», πρόσθεσε ο Αμπάς Αρακτσί, επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας, στο δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο «Irinn».

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό χαιρέτισαν επίσης «ένα εποικοδομητικό και ευπρόσδεκτο βήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε δημοσιογράφους.

Δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων, μία για τις κυρώσεις, η άλλη για το πυρηνικό πρόγραμμα, θα επιτελέσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί «για 15 μέρες, έναν μήνα, δεν γνωρίζουμε», σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για μια νέα συνάντηση της μεικτής επιτροπής σήμερα το απόγευμα.

Αυτές οι συζητήσεις πραγματοποιούνται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, σε απόσταση αναπνοής από ένα άλλο μεγάλο ξενοδοχείο όπου διαμένει η αμερικανική αντιπροσωπεία.

Οι ΗΠΑ, των οποίων ο απεσταλμένος Ρομπ Μάλεϊ έφτασε το μεσημέρι στη Βιένη, ενημερώνεται μέσω των Ευρωπαίων τακτικά για την πρόοδο των συνομιλιών, ενώ η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε άμεση επαφή.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...