Βιομήχανοι Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας: Έκκληση για στήριξη του κεφαλαίου

Χαρτης-Γαλλια-Γερμανια-Ιταλια

Παρά τις σημαντικές αντιθέσεις και διαφωνίες τους λόγω του ανταγωνισμού τους- και στο πλαίσιο της ΕΕ, οι τρεις σημαντικότερες ενώσεις των μεγαλοβιομηχάνων της Ευρώπης, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας (BDI, Medef, Confindustria) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την κρίση.

Οι βιομήχανοι της Ευρώπης στοχεύουν στην διατήρηση ενός στοιχειώδους συντονισμού εντός της ΕΕ  με στόχο την αποτελεσματικότερη αναμέτρησή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και  με τον έλεγχο του “εγχώριου εχθρού” – το εργατικό – λαϊκό κίνημα που στρέφεται ενάντιά τους.

Οι τρεις εργοδοτικές ενώσεις, ζητούν αύξηση της κρατικής παρέμβασης, τονίζοντας ότι «η τρέχουσα κατάσταση θα απαιτήσει έναν πρωτόγνωρο βαθμό στήριξης από το Δημόσιο σε καιρό ειρήνης», ζητώντας «ένα ισχυρό στοιχείο γνήσιας δημοσιονομικής αλληλεγγύης», στο πλαίσιο φυσικά της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Επίσης ζητούν, «μία καλή ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων στα κράτη – μέλη» και «ουσιαστικά μέτρα επανεκκίνησης (σ.σ. της οικονομίας), τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τουλάχιστον έως το 2023. Μέτρα για τη «στήριξη της ζήτησης» που «θα στηρίζονται τόσο στη μείωση των φόρων όσο και στην (σ.σ. κατάλληλη) διαμόρφωση των δημόσιων δαπανών». Μιλούν για «νέες πολιτικές προτεραιότητες» που πρέπει να καθοριστούν, ειδικά για τις «φιλοδοξίες σχετικά με μια Ευρώπη πιο πράσινη, με λιγότερους αποκλεισμούς, πιο καινοτόμα και πιο κυρίαρχη».

Με λίγα λόγια και άλλα λεφτά στο κεφάλαιο, που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Εξάλλου αυτοί πληρώνουν και την ανάπτυξη του κεφαλαίου, αυτοί και την καπιταλιστική κρίση.

Πηγή: Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...