Viva la Libertad

Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα κατάφερε από το πουθενά να αποσπάσει 1 βαθμό από το πιο δύσκολο παιχνίδι του ομίλου. Απέναντι στην Ισπανία έδειξε πυγμή, πίστη και ομαδικότητα. Μια Εθνική που χρόνια είχαμε να δούμε, έπαιξε το ποδόσφαιρο που θυμόμαστε και χρειαζόμαστε.

Η ανατροπή

Πραγματικά κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Οι λίγοι που το προέβλεψαν είναι πανέξυπνοι. Το να φέρνεις ισοπαλία με την ομάδα που κέρδισε τη Γερμανία με 6-0 πρόκειται για τεράστιο κατόρθωμα. Η Ελλάδα κατέβηκε ως το απόλυτο outsider και κατάφερε και κόντραρε στα ίσα ένα θηρίο.

Προφανώς και αυτός ο αγώνας θα μείνει στην ιστορία. Αρχικά λόγω της ημέρας στην οποία έγινε, έπειτα εξαιτίας της δυσκολίας και τέλος για τις συνέπειες που θα έχει στη συνέχεια των προκριματικών. Μπορεί η Ελλάδα να χάσει τους άλλους 7 αγώνες, αλλά υπό κανονικές συνθήκες, αυτός ο πόντος μας χαρίζει ένα μεγάλο αβαντάζ.

Σύγκριση

Στα δύο ημίχρονα είδαμε δύο διαφορετικά πρόσωπα της Εθνικής. Στο 1ο μια φοβισμένη και κλειστή ομάδα, με το μυαλό της στο να κρατήσει το 0 και να μην επιτρέψει στην Ισπανία να επιτεθεί. Στο τέλος την πάτησε όπως όλοι. Η Furia Roja την κοίμισε και από το πουθενά σκόραρε.

Στο 2ο η Ελλάδα μπήκε πεισμωμένη και έτοιμη να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Τα σκληρότερα μαρκαρίσματα, η περισσότερη πίεση, και το πιο πολύ τρέξιμο χαρακτήρισαν το παιχνίδι της ομάδας. Έμεινε συγκεντρωμένη μέχρι το τελευταίο λεπτό και με πολύ επιτυχημένη αλληλοκάλυψη, έχτισε μια ατσάλινη άμυνα. Βρέθηκε πιο πολλές φορές στην περιοχή των Ιβήρων και απείλησε περισσότερο. Ουσιαστικά οι Ισπανοί κόμπλαραν, απέναντι στην Εθνική, που τους κοίταξε στα μάτια και τους κόντραρε μέχρι τέλους.

Το μέλλον

Πάνω σε αυτή τη νίκη πρέπει να ατσαλωθεί η ομάδα. Αρχίζει να δένεται και να γίνεται ένα σύνολο που λειτουργεί σωστά. Αν καταφέρει όταν θα μπαίνει ως φαβορί να παίζει τόσο καλά, τότε θα ξαναδούμε την Ελλάδα που ξέρουμε.

Η ομάδα έχει μέλλον και η σταθερότητα είναι αυτή που θα της το σφραγίσει ως επιτυχημένο. Ίσως αν επανέρθουν κάποια πρόσωπα που δημιούργησαν εντάσεις στο παρελθόν, να χαλάσει το κλίμα σε αυτήν.

Οι αντίπαλοι

Προφανώς οι γηπεδούχοι προετοιμάστηκαν για προπόνηση. Με το δίκιο τους βέβαια, λόγω των πρόσφατων αποτελεσμάτων της Ελλάδας. Τα τεχνάσματα του Φαν’τ Σιπ, όπως η χρησιμοποίηση ψεύτικου εννιαριού, σε παιχνίδι που χρειαζόταν ένα καθαρό σέντερ φορ, αποσυντόνισαν την άμυνά τους.

Οι μάστερ του Tiki Taka χάθηκαν, απέναντι στην πίεση του Πειρατικού. Ξαφνικά στο 45ο λεπτό βγήκε ένα λιοντάρι μέσα από τα αποδυτήρια που δεν φοβήθηκε καθόλου τους πολύ ανώτερους αντίπαλους.

Θύμισε τα παλιά

Η Ελλάδα που θέλουμε και χαρήκαμε έπαιξε απέναντι στην Ισπανία. Η ομάδα που συμμετείχε σε διοργανώσεις ασταμάτητα, εμφανίστηκε στο Nuevo Los Cármenes. Είναι στο χέρι της διοίκησης της ΕΠΟ και του προπονητή, η Γαλανόλευκη να παραμείνει όπως είναι. Όταν με απουσίες παίρνεις Χ στην έδρα της Ισπανίας, τότε μπορείς να προοδεύσεις αρκετά.

Συμπερασματικά η Εθνική παρουσίασε τον παλιό, καλό της εαυτό. Έδειξε πως το «Muerte ή Θάνατος» ήταν λάθος και πως μπορεί να κάνει την έκπληξη. Ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και πήρε ένα μαξιλαράκι στην μάχη με τη Σουηδία για τη 2η θέση. Στην Τούμπα με τη Γεωργία και στα επόμενα παιχνίδια πρέπει να παλέψει με τον ίδιο τρόπο, για να κερδίσει μια θέση στη μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου.

Ευθύμης Κώτσης

Δείτε ακόμα...