Βολιβία-exit polls: Νίκη Morales – Luis Arce

Μοράλες- Βολιβία

Η Ciesmori έβγαλε τελικά στον αέρα τις –έτοιμες από χτες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη Βολιβία –μετά τις λαϊκές διαμαρτυρίες, που δίνουν  52,4% των ψήφων στον Luis Arce | MAS-IPSP) με δεύτερο τον Carlos Mesa (31,5%).

Στο μεταξύ «σύμφωνα με πολλά exit polls», ο Λουίς Άρτσε, υποψήφιος του κόμματος του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με περισσότερο από το 57% των ψήφων».

Με βάση δημοσκόπηση του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού Unitel, ο Άρτσε συγκεντρώνει 52,4%, έναντι 31,5% του Μέσα. Σε άλλη του Καθολικού Ινστιτούτου Jubileo αναφέρεται ότι «ο αριστερός υποψήφιος κερδίζει το 53% των ψήφων έναντι του 30,8% του αντιπάλου του». Πάντως εφτά ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, είχε καταμετρηθεί μόλις το 6% των ψήφων, οπότε τα τελικά αποτελέσματα θα τα έχουμε μετά τις 21 Οκτώβρη.

Ο Luis Arce, επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζεται από τον καθαιρεμένο πραξικοπηματικά πρόεδρο Evo Morales, είναι ο νικητής –μάλλον από τον πρώτο γύρο.
ℹ️ Ο νικητής του πρώτου γύρου πρέπει να εξασφαλίσει 50%+1 των ψήφων ή 40% με προβάδισμα +10% από τον 2ο.

Ο Άρσε ευχαρίστησε τους οπαδούς του με αυτοπεποίθηση για τη νίκη σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ. «Θα εργαστούμε και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία αλλαγής χωρίς μίσος», «Θα μάθουμε και θα ξεπεράσουμε τα λάθη που κάναμε [στο παρελθόν] ως κόμμα»

Από την Αργεντινή, όπου έχει καταφύγει, ο Μοράλες συνεχάρη το κόμμα του για τη νίκη: «Το MAS κέρδισε με διαφορά τις εκλογές, για τη Γερουσία και τη βουλή των αντιπροσώπων. Ο Άρτσε είναι πρόεδρος της Βολιβίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες.

Και αυτά ενώ οι απανταχού Πορτοσάλτε κραυγάζουν «οι προεδρικές εκλογές της Βολιβίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια», «Ο χρόνος του Evo Morales έχει ήδη τελειώσει στη Βολιβία» κά.

Η Jeanne Anez, ζήτησε από τους ψηφοφόρους «να παραμείνουν ήρεμοι έως ότου ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα», «συγχαίροντας» αργότερα τον Arce για την –όπως την αποκάλεσε «φαινομενική νίκη» του μέσω Twitter.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...