Βόρεια Κορέα: Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ καταδίκασαν τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Βόρειας Κορέας - Οκτώβριος 2021
Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Βόρειας Κορέας – Οκτώβριος 2021 / Πηγή: KCNA

Μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καταδίκασαν τη συμπεριφορά της χώρας που απειλείται συστηματικά από τις ΗΠΑ.

«Η εκτόξευση (…) εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μοτίβου προκλήσεων», έκριναν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρεσβευτές στον ΟΗΕ της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Εσθονίας, αναφερόμενοι στην πρόσφατη σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ. Παρόμοιες τοποθετήσεις, που περιλάμβαναν την απαίτηση η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, έκαναν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με πρωτοβουλία των οποίων συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού χθες Τετάρτη.

Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί ωστόσο δεν επέτρεψαν κοινη γραμμή απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Στη συνεδρίαση δεν υπήρξε, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, η απαιτούμενη συναίνεση για να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση του ΣΑ.

Βόρεια Κορέα: Πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» από τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην όγδοη εκτόξευση πυραύλου φέτος. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, δοκιμάστηκε «επιτυχώς» βαλλιστικός πύραυλος «νέου τύπου», «εκτοξευόμενος από υποβρύχιο» (ή SLBM, από τα αρχικά του όρου submarine launched ballistic missile στα αγγλικά).

Στη Βόρεια Κορέα επιβάλλονται από το 2006 διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των απαγορευμένων προγραμμάτων της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Η Πιονγκγιάνγκ από τη δική της πλευρά κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη για ακόμη μια φορά τις ΗΠΑ ότι ασκούν πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» ως προς τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε ότι η δοκιμή δεν στρεφόταν εναντίον των ΗΠΑ, ότι έγινε «αποκλειστικά για την εθνική άμυνα» της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον «δεν είναι ανάγκη να ανησυχεί», πρόσθεσε.

Οι επικρίσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για «την ανάπτυξη και τις δοκιμές οπλικών συστημάτων που κατέχουν ήδη ή αναπτύσσουν οι ΗΠΑ είναι σαφής έκφραση της (πολιτικής) δύο μέτρων και δύο σταθμών» της Ουάσινγκτον, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...