Βόρεια Μακεδονία: Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τα Σκόπια να αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ για συμφωνία με την Βουλγαρία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ / Πηγή: Eurokinissi

Να αποδεχτεί την πρόταση που κατέθεσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ για το συμβιβασμό Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων (αλλά και των Τιράνων, αφού είναι διαδικασίες αλληλένδετες) κάλεσε την κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που μόλις μέσα σε τρεις βδομάδες επισκέφθηκε ξανά τα Σκόπια, για να επισημάνει πόσο «κρίσιμη» για τη χώρα αλλά και την ΕΕ είναι η περίοδος που διανύεται.

Ο Μισέλ έφτασε στα Σκόπια ενώ η κυβέρνηση (του σοσιαλδημοκράτη) Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι συνεχίζει διαβουλεύσεις πάνω στη γαλλική πρόταση, που ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης χαρακτήρισε μια «σταθερή βάση για την οικοδόμηση μιας υπεύθυνης κρατικής στάσης για το ενδεχόμενο που ανοίγει για τη χώρα μας».

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση, με πρώτο το κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, συνεχίζει να πρωτοστατεί σε διαδηλώσεις ενάντια στη συγκεκριμένη πρόταση συμβιβασμού, με το επιχείρημα ότι αυτή «βουλγαροποιεί» τη Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνουμε ότι μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει αλλαγές στο σύνταγμα ώστε να αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα, που θα αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις άλλες μειονότητες στη Β. Μακεδονία κτλ.

Θυμίζουμε ότι τη γαλλική πρόταση έκανε δεχτή ως βάση για διαπραγματεύσεις η βουλή της Βουλγαρίας, στα τέλη Ιούνη, λίγα 24ωρα ωστόσο μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Πετκόφ, από την οποία υπήρξαν αποχωρήσεις με κριτική για συμβιβασμούς «επώδυνους για τη χώρα» που προωθεί, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της ΒόρειαςΜακεδονίας.

Η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής, καθώς φουντώνει η αναμέτρηση ΡωσίαςΔύσης και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...