Βουλγαρία: Συμφωνία για «σταθερή κυβέρνηση»

Συμφωνία για τη συγκρότηση «σταθερής κυβέρνησης» ανακοίνωσαν χτες ότι επιτεύχθηκε στη Βουλγαρία, εκπρόσωποι του κεντροδεξιού κόμματος GERB (που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καταλαμβάνοντας 69 από τις 240 έδρες) και της συμμαχίας «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» – Δημοκρατική Βουλγαρία (ΡΡ/DB).

Οπως δήλωσε η προερχόμενη από το GERB μέχρι πρόσφατα επίτροπος της ΕΕ, 44χρονη Μαρίγια Γκαμπριέλ, «κάναμε όλοι πολλές παραχωρήσεις», ενώ έκανε λόγο για «λογική» που επικράτησε στη διάρκεια των σχετικών συνομιλιών.

Με βάση τη συμφωνία, καθήκοντα πρωθυπουργού θα αναλάβει για εννιά μήνες ο 60χρονος ερευνητής Νικολάι Ντένκοφ, προερχόμενος από τη συμμαχία PP/DB, που δήλωσε ότι «αναζητήσαμε να βρούμε μια λύση για να αποφύγουμε τον πραγματικό κίνδυνο νέων εκλογών».

Η Γκαμπριέλ θα αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα αναλάβει πρωθυπουργός.

Στη συμμαχία PP/DB (που ελέγχει 64 έδρες) πρωτοστατεί το «φιλοευρωπαϊκό» κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» του Κ. Πέτκοφ που ήταν πρωθυπουργός μέχρι πέρυσι, πριν η κυβέρνηση «πέσει» ύστερα από την υπερψήφιση πρότασης μομφής, με φόντο την όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία και συνολικά της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας, που αντανακλάται πολύμορφα και στα Βαλκάνια. Ακόμα, συμμετέχει η συμμαχία «Δημοκρατική Βουλγαρία» που συγκυβερνώντας με το PP ιεραρχούσε ψηλά τη συνεργασία με ΕΕ – ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζοντας με αυστηρότερους τόνους τη διατήρηση σχέσεων με τη Ρωσία και ασκώντας κριτική για τέτοιες προσεγγίσεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας (PSB) που τελικά αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Συνεκτικό στοιχείο της νέας κυβέρνησης αποτελεί η τοποθέτηση των κομμάτων της υπέρ της βαθύτερης εμπλοκής της Βουλγαρίας στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...