Βουλγαρία: Ζητά να εξαιρεθεί από το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Πετρέλαιο

Στην περίπτωση που χορηγηθούν εξαιρέσεις σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Βουλγαρία θέλει και αυτή να συμπεριληφθεί σε αυτές τις εξαιρέσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στο βουλγαρικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Βασίλεφ υπογράμμισε ότι χωρίς καμία παρέκκλιση, η Βουλγαρία δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Η θέση της χώρας μας για το εμπάργκο πετρελαίου είναι σαφής», είπε ο Βασίλεφ.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η χώρα του λαμβάνει φυσικό αέριο κατά μήκος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Bulgargaz έχει συμβόλαια για παραδόσεις δεξαμενόπλοιων έως τα τέλη Ιουλίου.

Έπειτα, υπάρχει η πανευρωπαϊκή αγορά: η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Βασίλεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για να διασφαλιστεί ότι οι πλήρεις παραδόσεις φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τον Μάιο. «Έχουμε μια πολύ καλή κατανόηση από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και είμαι αισιόδοξος», είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να αποκτήσει πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου στην Τουρκία για περίπου 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου. Συμπλήρωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην Gazprom γιατί έχει αποδειχθεί πως είναι ένας εταίρος που δεν τήρησε τους όρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...