Βραζιλία: Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε το κλείσιμο των τριών τελευταίων εργοστασίων της

Κινητοποίηση εργατών εργοστασίου VOLKWAGEN στη Βραζιλία
Φώτο Αρχείου / Κινητοποίηση εργατών εργοστασίου VOLKWAGEN στη Βραζιλία / Πηγή: industriall-union

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το κλείσιμο των τριών τελευταίων εργοστασίων της στη Βραζιλία, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε σχεδόν 5.000 απολύσεις, καθώς ο τομέας παραμένει βυθισμένος σε κρίση την οποία επιδείνωσε η πανδημία του κορονοϊού.

«Η Ford θα διακόψει την παραγωγή (…), η πανδημία δεν έχει πάψει να αυξάνει το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό και η μείωση των πωλήσεων οδήγησε σε χρόνια μεγάλων απωλειών», ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε ότι η παραγωγή θα σταματήσει «αμέσως» στις μονάδες της σε Καματσάρι (βορειοανατολικά) και Ταούμπατε (νοτιοανατολικά), καθώς και ότι το εργοστάσιο στο Οριζόντσι, στην πολιτεία Σεαρά (βορειοανατολικά), θα συνεχίσει να λειτουργεί «μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021» παράγοντας μόνο κάποια ανταλλακτικά για μερικούς μήνες, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να γίνονται σέρβις μετά τις πωλήσεις. Τον Φλεβάρη του 2019, η Φορντ έκλεισε το παλαιότερο εργοστάσιό της στη Βραζιλία, που απασχολούσε πάνω από 3.000 ανθρώπους, στο βιομηχανικό κέντρο Σαν Μπερνάρντου ντο Κάμπου, κοντά στο Σαο Πάολο, στο πλαίσιο παγκόσμιας αναδιάρθρωσής της.

«Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ δύσκολες, όμως είναι απαραίτητες» ώστε η επιχείρηση να γίνει «κερδοφόρα και βιώσιμη», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Φορντ, ο Τζιμ Φάρλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο Λάιλ Γουότερς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Φορντ στη Νότια Αμερική, ανακοίνωσε ένα γύρο «κοινωνικού διαλόγου» με συνδικάτα και άλλους κοινωνικούς «εταίρους» για να παζαρέψει αποζημιώσεις, επιδόματα και άλλα «μέτρα».

Κινητοποίηση εργατών εργοστασίου Mercedes-Benz, Ford και Volkswagen, στο Sao Bernardo do Campo, στη Βραζιλία - 2014
Φώτο Αρχείου / Κινητοποίηση εργατών εργοστασίου Mercedes-Benz, Ford και Volkswagen, στο Sao Bernardo do Campo, στη Βραζιλία – 2014/ Πηγή: industriall-union

Η Ford Brasil δεν θα διατηρεί κατόπιν σε λειτουργία παρά μόνο την έδρα της διοίκησής της, το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης και το πεδίο δοκιμών της.

Η είδηση ήχησε σαν έκρηξη βόμβας στη Βραζιλία, όπου η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι παρούσα από το 1921.

«Αυτό δεν είναι καλό νέο. Η Φορντ έχει βγάλει πολύ χρήμα στη Βραζιλία. (…) Θεωρώ ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει αυτή την απόφαση, να περιμένει, η αγορά μας είναι μεγαλύτερη από άλλες», έκρινε ο αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου μιλώντας στο CNN Brasil.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δείτε ακόμα...