Βραζιλία: Ο Πρόεδρος Λούλα κατηγορεί τον Μπολσονάρο ότι διοργάνωσε την εισβολή στις 8 Ιανουαρίου

Οπαδοί του Μπολσονάρο στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας
Πηγή: AP

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ισχυρίστηκε ότι ο προκάτοχός του, Ζαΐρ Μπολσονάρο, συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό εισβολής από τους υποστηρικτές του σε κυβερνητικά γραφεία στις 8 Ιανουαρίου, καθώς ένας γερουσιαστής αποκάλυψε ότι ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος παρακολούθησε μια αντιεκλογική συνάντηση.

«Σήμερα το γνωρίζω καλά και θα το πω δυνατά και καθαρά: αυτός ο πολίτης [πρώην πρόεδρος Μπολσονάρο] προετοίμασε το πραξικόπημα», είπε ο Λούλα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό RedeTV! την Πέμπτη.

Αρνούμενοι να αποδεχθούν την εκλογική ήττα του Μπολσονάρο, χιλιάδες υποστηρικτές του εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, στο Κογκρέσο και στα κτίρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μπραζίλια μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Λούλα.

Οι ισχυρισμοί του Λούλα κατά του Μπολσονάρο ήρθαν την ίδια μέρα που ο γερουσιαστής Μάρκος ντο Βαλ κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι συμμετείχε σε μια συνάντηση για το πώς να αποτρέψει την παράδοση της εξουσίας.

Οι κατηγορίες του κυριάρχησαν στις τοπικές ειδήσεις την Πέμπτη και ο γερουσιαστής κλήθηκε να δώσει καταθέσεις στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Ο Μπολσονάρο δεν σχολίασε το θέμα σε κανένα από τα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχει ζητήσει βίζα έξι μηνών για να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνάται ως μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για την επίθεση της 8ης Ιανουαρίου.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...