Βραζιλία: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο αποψιλωμένο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών

Το Μανάους της Βραζιλίας, Πολιτεία Αμαζόνας
Φώτο αρχείου / Το Μανάους της Βραζιλίας, Πολιτεία Αμαζόνας / Πηγή: PEXELS /Ivo Brasil

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο αποψιλωμένο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών, με τη στάθμη να φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ. Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν μικρές πόλεις στη Βραζιλία και να απειλείται η πρωτεύουσα της πολιτείας της Αμαζόνας, το Μανάους, με μία ακόμη καταστροφή, μετά τα ισχυρά πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Κατά μήκος της πολιτείας της Αμαζόνας, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι επλήγησαν από τις πλημμύρες, έγινε γνωστό από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανόδου της στάθμης των ποταμών.

Η στάθμη του ποταμού Ρίο Νέγκρο ανέβηκε κατά περίπου 3 εκατοστά σε μια ημέρα και σήμερα οι δρόμοι στο κέντρο του Μανάους είχαν ήδη πλημμυρίσει, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

«Το επίπεδο του νερού… είναι το τρίτο υψηλότερο στην ιστορία της πόλης. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα ξεπεράσει το επίπεδο ρεκόρ των πλημμυρών του 2012», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής αρχής Έμερσον Κουαρέσμα.

Ψηλά στον ποταμό Αμαζόνιο, μικρές πόλεις όπως η Ανάμα, με πληθυσμό 12.700 κατοίκων, έχουν καλυφθεί πλήρως από το νερό, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο Μανάους, οι κατοικίες 4.700 οικογενειών βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου, που αποτελεί κυβερνητική πολιτική του ακροδεξιού Ζαϊρ Μπολσονάρου, σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις, οδήγησαν στις πλημμύρες των περιοχών που έχουν χτυπηθεί σφοδρά και από την έλλειψη υποδομών Υγείας: Πέρυσι, το Μανάους αποτέλεσε επίκεντρο της πανδημίας, πρωταγωνιστώντας στα πρωτοσέλιδα, καθώς το νοσοκομειακό σύστημα ξέμεινε από οξυγόνο για τους ασθενείς.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...