Βραζιλία: Σχεδόν όλη η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου είναι παράνομη

Αμαζόνιος

Σχεδόν όλη η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία είναι παράνομη και η υπόσχεση του προέδρου Μπολσονάρου να εξαλείψει τη μάστιγα αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστική. Η έλλειψη διαφάνειας, όσον αφορά τη χρήση των γαιών στην περιοχή, είναι το σημαντικότερο εμπόδιο. Αυτό εκτίμησαν οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος σε έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως το 94% της καταστροφής του δάσους στην Αμαζονία και στην περιοχή «Ματουπίμπα» είναι παράνομη. Στην Ματουπίμπα συμπεριλαμβάνονται τμήματα των πολιτειών Μαρανιάου, Τοκαντίνς, Πιαουί και Μπαΐα. Η έκθεση είναι καρπός έρευνας που διενεργήθηκε από πανεπιστημιακούς και ειδικούς οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το βραζιλιάνικο παράρτημα του World Wildlife Fund (WWF).

Η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως στην «ανικανότητα» των αρχών να απογράψουν, για παράδειγμα, τη νόμιμη χρήση των γαιών αυτών από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους υλοτόμους.

Η διαφοροποίηση μεταξύ της νόμιμης και της παράνομης υλοτομίας είναι παράγοντας-κλειδί για να εξασφαλιστεί ότι η γεωργική και η δασική παραγωγή δεν θα αμαυρώνεται από περιβαλλοντικά εγκλήματα

Ζαΐχ Μπολσονάρου και Βουλή: Χαλαρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, το 2019, η αποψίλωση του τροπικού δάσους έχει κορυφωθεί: τους δώδεκα μήνες ως τον Αύγουστο το 2020, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 9,5%, καταστράφηκε επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτήν ολόκληρης της Τζαμάικας, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος δέχεται έντονη διεθνή πίεση για να αλλάξει πολιτική ως προς το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η αγροτοδιατροφική βιομηχανία της χώρας του, στην οποία ξεχωρίζουν μεγάλοι εξαγωγείς κρέατος και σόγιας, ανησυχεί για τις συνέπειες αυτής της πίεσης.

Παρά την υπόσχεση που έχει κάνει ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι θα έχει εξαλείψει την παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030, την οποία οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστική, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου που χαλαρώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και για τον τομέα της ενέργειας.

Το κείμενο αυτό, το οποίο ακόμη εκκρεμεί να εγκριθεί από τη Γερουσία, προβλέπει ιδίως ότι θα αρκεί μια απλή υπόσχεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες για την περιβαλλοντική προστασία για να αρχίζουν έργα διάνοιξης δρόμων ή εγκατάστασης γραμμών ηλεκτροδότησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...