Μια νέα συμφωνία, που στοχεύει να επιφέρει «έναν πρωτοφανή βαθμό» διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και αυξημένη συνεργασία σε τομείς όπως το Εμπόριο και η Ενέργεια, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στο Βερολίνο.
Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Στάρμερ σε χώρα της ΕΕ μετά την εκλογή του τον Ιούλη, ενώ στη συνέχεια αναμενόταν στο Παρίσι για να παραστεί στην τελετή έναρξης των παρα-Ολυμπιακών Αγώνων και να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η κυβέρνηση των Εργατικών προσβλέπει σε βελτιωμένους δεσμούς με τους Ευρωπαίους «συμμάχους», στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομική της ανάπτυξη, δήλωσε ο Στάρμερ πριν το ταξίδι του. Επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία ασφαλείας και καλύτερη εμπορική συμφωνία με τους «27».
Ωστόσο ο Στάρμερ τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει αναίρεση του Brexit: Δεν σκοπεύει να επανενταχθεί η Βρετανία στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, στην τελωνειακή ένωση ή στη Συνθήκη «για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων».
Βρετανία και Γαλλία συζητούν για μια νέα διμερή συμφωνία, στη βάση εκείνων στο Lancaster House τις οποίες είχαν συνάψει το 2010, συμφωνία που θα αποτελεί «πυλώνα της επαναφοράς των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρώπη στο προσκήνιο», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
Σολτς και Στάρμερ εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα την υπογράψουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στόχος της είναι να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές, να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και να ενισχυθεί «η κοινή δράση κατά της παράτυπης μετανάστευσης».
Ο Σολτς καλωσόρισε τον στόχο του Στάρμερ να βελτιώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, δεδομένου ότι «η Βρετανία είναι απαραίτητη για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Στα τέλη Ιούλη Βερολίνο και Λονδίνο είχαν ήδη δεσμευτεί να συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα «άμυνας και ασφάλειας», με την υπογραφή διακήρυξης που είχε παρουσιαστεί ως η πρώτη τέτοια μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ και η οποία θα επιτρέψει κυρίως την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.
Η Βρετανία και η Γερμανία – με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στη Δυτική Ευρώπη και οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί προμηθευτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη – αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία ενόψει μιας πιθανής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, και μπροστά στο ενδεχόμενο ο τελευταίος να επανεξετάσει τους όρους και τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της «Siemens Energy», η οποία απασχολεί περίπου 6.000 άτομα στη Βρετανία, για να συζητήσουν περαιτέρω επενδύσεις.