Βρετανία: Η Ρωσία ενδέχεται να ετοιμάζει αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας

Πλοία του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Φώτο Αρχείου / Πλοία του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Χτες, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζει αποκλεισμό της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας άλλαξε τη στάση του από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε ετοιμότητα να επιβάλει αποκλεισμό στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο στην καθημερινή ενημέρωση πληροφοριών του.

«Η σύγχρονη κορβέτα “Sergei Kotov” έχει αναπτυχθεί στη νότια Μαύρη Θάλασσα, περιπολώντας τη ναυτιλιακή λωρίδα μεταξύ του Βοσπόρου και της Οδησσού. Υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να αποτελέσει μέρος μιας ομάδας για την αναχαίτιση εμπορικών πλοίων που η Ρωσία πιστεύει ότι κατευθύνονται προς την Ουκρανία», ανέφερε.

Παράλληλα τα ρωσικά πλήγματα τις τελευταίες μέρες στόχευσαν εγκαταστάσεις εξαγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Δούναβη κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι μίλησε νωρίτερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, για το πώς θα διασφαλιστεί η ροή ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές εν μέσω νέων αεροπορικών επιδρομών από τη Ρωσία στο λιμάνι της Οδησσού και στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο Σούνακ κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Ζελένσκι ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Ρωσίας να αποτρέψει την έξοδο των σιτηρών από την Ουκρανία θα ήταν «εντελώς απαράδεκτες».

Αντίστοιχα οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και των ΗΠΑ, θεωρούν πιθανό η Ρωσία να στοχεύσει πολιτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και να ρίξει το φταίξιμο στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...