Βρετανία: Και η νέα κυβέρνηση των Εργατικών επιτρέπει χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και ενίσχυση της Ουκρανίας

Στη διαβεβαίωση ότι και η νέα κυβέρνηση των Εργατικών, όπως και η προηγούμενη των Συντηρητικών, επιτρέπει τη χρήση βρετανικών πυραύλων για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος προχώρησε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Kιρ Στάρμερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι αποφάσεις για τη χρήση των βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» εναπόκεινται στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η στρατιωτική βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «για αμυντικούς σκοπούς, αλλά εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα την αναπτύξει γι’ αυτούς τους αμυντικούς σκοπούς», είπε ο Στάρμερ.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε πάντως χθες ότι η Ρωσία θα απαντήσει αν σημειωθούν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.

Εξάλλου, στη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ο Κιρ Στάρμερ, συζήτησε τη δυνατότητα να στείλουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της στήριξής τους προς την Ουκρανία».

Λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα τηρήσει τη δέσμευση της απερχόμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών να προσφέρει 3 δισ. λίρες ετησίως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ως το 2030-31 και αργότερα, αν χρειαστεί.

Ο Στάρμερ επισήμανε την Τρίτη ότι επιθυμεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας ώστε να φτάσουν το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...