Βρετανία: Συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις και η ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες σε όλη την Ευρώπη

Η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό που ταξίδευε ή ταξιδεύει αεροπορικώς σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, συνεχίζεται και σήμερα, σχεδόν 30 ώρες μετά το μπλακ άουτ που έγινε στο βρετανικό σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων και εκνευρισμό σε δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι είτε σε αεροδρόμια, είτε σε καθηλωμένα αεροπλάνα, εν μέσω κορύφωσης των της επιστροφής των εκδρομέων του καλοκαιριού.

Εκτός από τη Βρετανία, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και χώρες εκτός Ευρώπης, εκατοντάδες ταξιδιώτες, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με μικρά παιδιά, βρέθηκαν αποκλεισμένοι, μαζί και στην Ελλάδα, καθώς το μπλακ άουτ επηρέασε και πτήσεις που διέρχονταν μέσω του βρετανικού εναέριου χώρου.

Πάνω από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες Δευτέρα -πάνω από το ένα τέταρτο των πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο-, και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη διοικητικής έρευνας για τα αίτια της τεχνικής βλάβης που ακόμη δεν είναι γνωστή.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάπερ προειδοποίησε ότι «θα χρειαστούν ημέρες» για την επίλυση της σοβαρής αναστάτωσης που προκλήθηκε στις εισερχόμενες και εξερχόμενες από τη χώρα πτήσεις μετά το τεχνικό πρόβλημα που έπληξε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσεων, με τους ελεγκτές να αναγκάζονται να εισάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων.

Ο Χάρπερ διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν θεωρούν πως το τεχνικό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...