Βρυξέλλες: 29η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ιαπωνίας

29 Σύνοδος Ιαπωνίας - ΕΕ

Η 29η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ιαπωνίας έγινε χτες στις Βρυξέλλες, στον απόηχο και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου επίσης επιβεβαιώθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Δύσης – Ιαπωνίας.

Τη Σύνοδο απασχόλησαν η εταιρική σχέση των δύο πλευρών για την προώθηση της «ειρήνης» και της «ασφάλειας», τη διασφάλιση της «ευημερίας» και της «οικονομικής ασφάλειας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι αίρονται οι περιορισμοί και οι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία οι οποίοι είχαν επιβληθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011. Η απόφαση, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, έρχεται μετά τα θετικά αποτελέσματα ελέγχων των ιαπωνικών αρχών και των αρχών των κρατών – μελών της ΕΕ. Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου απέδωσε στην ιαπωνική πλευρά «επιμελή εργασία» και «στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονές μας», που οδήγησε σε «ευνοϊκά αποτελέσματα των ελέγχων».

Η εξέλιξη έρχεται μετά τις επιφυλάξεις που έχει προκαλέσει σε πλευρές όπως η Κίνα η πρόσφατη έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο να προχωρήσει η απόρριψη στη θάλασσα ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, για την ασφαλή επεξεργασία των οποίων επιμένει το Τόκιο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...