Ξεκινά σήμερα ο 4ος γύρος των ΜΟΕ στο δρόμο προς την συνδιαχείριση

Ελληνική Τουρκική Σημαία1
Πηγή: EUROKINISSI

Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον 4ο κύκλο συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών για τα ΜΟΕ γίνεται σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών των ΗΠΑ και της ΕΕ με μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, γι’ αυτό και έχει μεγάλη αξία η συνοχή του ευρωατλαντικού άξονα.

Αποτελεί συνέχεια των διαβουλεύσεων για συνεκµετάλλευση, συνδιαχείριση του Αιγαίου, για λύση win-win (αµοιβαίου οφέλους) που προβάλλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ εξετάζεται η συνεκµετάλλευση, συνδιαχείριση κυπριακών θαλάσσιων ζωνών µε την Τουρκία.

Αυτή η συνεκµετάλλευση δεν αφορά την ευηµερία των λαών, αλλά την κερδοφορία των µονοπωλίων και «ναρκοθετεί» το µέλλον των δύο λαών, όπως και του περιβάλλοντος.

Στο ίδιο κάδρο, οριστικοποιήθηκε και η ημερομηνία συνάντησης των Υπ.Εξ Ελλάδας – Τουρκίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Μαϊου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί στην Αθήνα για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, σε συνέχεια των επαφών που είχαν οι δύο υπουργοί πρόσφατα στην Αγκυρα. 

Η συνάντηση θεωρείται ότι θα προετοιμάσει το έδαφος μιας ενδεχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα ανακοινώνει νέες έρευνες σε Καστελόριζο, Κρήτη και Κύπρο.

Δείτε ακόμα...