Τουρκικές έρευνες σε Καστελόριζο, Κρήτη και Κύπρο ανακοίνωσε ο Φ. Ντομέζ

Το ερευνητικό πλοίο της τουρκικής εταιρίας Πετρελαίου (TP) Oruc Reis, υπό τη συνοδεία της Κορβέτας TCG Karatas (P1212) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Το ερευνητικό πλοίο της τουρκικής εταιρίας Πετρελαίου (TP) Oruc Reis, υπό τη συνοδεία της Κορβέτας TCG Karatas (P1212) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας / Πηγή: Instagram

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φ.Ντομέζ ανακοίνωσε χθες βράδυ τουρκικές έρευνες σε Καστελόριζο, Κύπρο και Κρήτη, σε μία ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.

Θα ακολουθήσει η Άγκυρα την ίδια τακτική με το περσινό καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για γρηγορότερη επίλυση των διαφορών;

Το περασμένο καλοκαίρι η τουρκική επιθετικότητα κλιµακώθηκε µε την αµφισβήτηση των συνόρων σε Αιγαίο και Έβρο, την αµφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεκάδων νησιών του Αιγαίου, την επιδίωξη να αποκτήσει τµήµα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Επίσης, ενίσχυσε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, στρατιωτικές ασκήσεις, έρευνες ή και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, ανακίνησε µειονοτικά ζητήµατα, «εργαλειοποίησε» το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό, αξιοποιώντας τη συµφωνία µε την ΕΕ.

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επέκρινε ξανά την ελληνική κυβέρνηση για πράξεις και λόγια που «υπονομεύουν το έργο που γίνεται και τη θετική πορεία».

Απ’ την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν διαμήνυσε για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πως «Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών».

Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και 4 εμπλοκές

Σε 28 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν χθες τουρκικά F16 και κατασκοπευτικά, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ο ίδιος ο διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF) παρακολουθούσαν την ελληνο-αμερικανική στρατιωτική άσκηση «Κένταυρος» στο Πεδίο Βολής Πετροχωρίου, ενώ στην Αλεξανδρούπολη φορτηγό πλοίο των Αμερικανών φόρτωνε ελικόπτερα και πολεμικό υλικό.

Δείτε ακόμα...