Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία σταμάτησε τις αεροπορικές επιδρομές

Από συνεκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβίας
Φώτο Αρχείου / Από συνεκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβίας / Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, που έχει προχωρήσει από το 2015 στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούθι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι σταμάτησε τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, προκειμένου «να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης».

Η ανακοίνωση αυτή του εκπροσώπου του συνασπισμού, του Τούρκι αλ Μάλικι, έγινε καθώς οι πολυετείς πολεμικές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ριάντ δεν έχουν καταφέρει να επικρατήσουν των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας και την πρωτεύουσα Σανάα.

Ωστόσο κατά πληροφορίες ο συνασπισμός επιτέθηκε χθες εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων των Χούθι κοντά στην πρωτεύουσα. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σανάα άκουσαν ισχυρές εκρήξεις και είδαν στήλες καπνού να υψώνονται στον ουρανό.

Όμως, σύμφωνα με τον Μάλικι, ο οποίος μίλησε στην κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, «καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν διεξήχθη πρόσφατα στα περίχωρα της Σανάα ή σε άλλη πόλη της Υεμένης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι «να προετοιμαστεί πολιτικό περιβάλλον κατάλληλο για τη διαδικασία ειρήνευσης».

Νωρίτερα τον Ιούνιο αξιωματούχοι από το Ομάν, χώρα που διαδραματίζει συχνά ρόλο μεσολαβητή σε περιφερειακές συγκρούσεις, μετέβησαν στη Σανάα για να προσπαθήσουν να πείσουν τους Χούθι να δεχθούν να κηρυχθεί εκεχειρία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους σιίτες πολιτοφύλακες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι πήγε την Τετάρτη στο Ριάντ για να συναντηθεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Άλλη κίνηση που υποδηλώνει ότι η κατάσταση βαίνει προς αποκλιμάκωση είναι το γεγονός ότι οι Χούθι έχουν αρχίσει να επισκευάζουν δρόμους κοντά στο αεροδρόμιο της Σανάα, δήλωσαν τοπικές πηγές, κάτι που μάλλον σημαίνει ότι επίκειται η επαναλειτουργία του.

Δείτε ακόμα...