Υεμένη: Τριήμερη εκεχειρία ανακοίνωσαν οι Χούθι

Σαναά Υεμένη
Άποψη της πόλης Σαναά, Υεμένη

Οι σιίτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν τριήμερη εκεχειρία και αναφέρθηκαν στην προοπτική μιας «μόνιμης» κατάπαυσης του πυρός εάν ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία τερματίσει τις επιχειρήσεις του εναντίον της φτωχής χώρας της Αραβικής χερσονήσου.

«Πρόκειται για μια ειλικρινή πρόσκληση και πρακτικά βήματα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και τη μεταφορά όλων των πλευρών από το πεδίο των λόγων, στο πεδίο των πράξεων», είπε ο πολιτικός ηγέτης των Χούθι Μαντί αλ-Μασάτ.

«Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε αυτή τη δήλωση σε τελική και μόνιμη δέσμευση σε περίπτωση που η Σαουδική Αραβία δεσμευτεί να τερματίσει την πολιορκία και να σταματήσει μια για πάντα τις επιδρομές της στην Υεμένη», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Σαουδική Αραβία.

Η δήλωση ήρθε μια ημέρα μετά από ένα κύμα επιθέσεων με drone και πυραύλους που έπληξαν στόχους σε ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου πετρελαίου κοντά στην πίστα της «Formula 1» στη Τζέντα.

Σε αντίποινα, η Σαουδική Αραβία προχώρησε χθες Σάββατο σε αεροπορικές επιδρομές στη Σαναά και τη Χοντέιντα, από τις οποίες τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου σχεδιάζει να φιλοξενήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές για συνομιλίες αργότερα αυτόν τον μήνα.

Δείτε ακόμα...