ΥΠΕΘΑ: Προς αποστολή μάχιμου στρατιωτικού τμήματος στο Σαχέλ

Φωτό αρχείου: ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί / Πηγή: EUROKINISSI

Την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις, στο πλαίσιο του ολοένα και αυξανόμενου ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνας) για τον έλεγχο αυτής της, στρατηγικής εμπορικής σημασίας και πλούσιας σε φυσικούς πόρους, περιοχής της υποσαχάριας Αφρικής, προετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «εξετάζουμε αυτή τη στιγμή την αποστολή ενός μικρού αριθμού στελεχών» διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως δεν μιλά για στρατιωτικούς συμβούλους, αλλά για «μάχιμα στελέχη». «Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από τη ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη «συμμαχική» σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι. «Είμαστε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», υποστήριξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχείρησαν στη συνέχεια να διαψεύσουν, λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς «το ζήτημα τελεί υπό εξέταση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες». Μάλιστα κατηγορούν όσους «επιχειρούν να διαστρεβλώσουν» αυτήν την «ξεκάθαρη θέση», ότι «ψεύδονται».

Ωστόσο οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την τηλεδιάσκεψη υπουργών Αμυνας και Διεθνών Εταίρων για την «Task Force Takuba», που έγινε τον περασμένο Απρίλη υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, είχε παραδεχθεί ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ για την ασφάλεια στην περιοχή.

Επίσης, οι πηγές αυτές, επισημαίνουν με… νόημα ότι «στη ζώνη Σαχέλ επιχειρεί ευρωπαϊκή δύναμη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με τη συνεργασία των ΗΠΑ, την επιμελητειακή στήριξη του ΝΑΤΟ, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν προσκλήσεως των πέντε χωρών (Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Τσαντ, Μάλι και Νίγηρας) που απαρτίζουν το G5 Sahel (G5S)»…

Δείτε ακόμα...