Υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας και με τη Βρετανία

Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Βορείου Μακεδονίας 2021
(Φωτό αρχείου) / Πηγή: Eurokinissi

Στην υπογραφή μίας ακόμα στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών προχώρησε η κυβέρνηση, αυτήν τη φορά με τη Βρετανία, στα βήματα και των προηγούμενων επικίνδυνων συμφωνιών με Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και φυσικά τις ΗΠΑ, βυθίζοντας τον λαό στην άβυσσο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Συγκεκριμένα, στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στη νότια Αγγλία υπεγράφη από τους υπουργούς Άμυνας των δύο κυβερνήσεων «Διακήρυξη Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement), που μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση της «αμυντικής συνεργασίας» των δύο πλευρών, με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, ενώ καθορίζει και πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις. Κλιμάκια των δύο υπουργείων θα συναντιούνται μια φορά τον χρόνο για να επικαιροποιούν τη συμφωνία, πάνω στην εξέλιξη των αναγκών των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Έχουμε μια ιστορική αμυντική σχέση με την Ελλάδα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί, ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Είχε προσθέσει ότι η υπουργική συνάντηση «θα χτίσει επί της στενής μας σχέσης, θέτοντας επί τάπητος τις κοινές απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και κοιτώντας μπροστά, σε νέες ευκαιρίες συνεργασίας».

Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο υπουργών, Ν. Παναγιωτόπουλου και Μπ. Γουάλας, βρέθηκαν επίσης «θέματα συνεργασίας» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες την άλλη βδομάδα.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της «Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ» όπως λέγεται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε άλλη μια συνεκπαίδευση, η οποία περιλάμβανε εκτέλεση Αλμάτων Ελευθέρας Πτώσεως, στη Ζώνη Ρίψεως Μεγάρων. Μάλιστα από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχαν 2 ελικόπτερα «UH-60 Black Hawk» της 1st CAB (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού), δύναμη της οποίας έχει μετασταθμεύσει στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, στο πλαίσιο της «επικαιροποιημένης» Συμφωνίας για τις Βάσεις. Μετασταθμεύσεις που ξεκίνησαν ήδη από το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά τις δράσεις Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων, και αναδεικνύει την διαχρονική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του Ειδικού Πολέμου», τονίζεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης διεξήχθη η πρώτη φάση της συνεκπαίδευσης – με την ονομασία «Dedalo 23» – των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ισπανική Ναυτική Δύναμη (Spanish Navy Expeditionary Strike Group – SP ESG), η οποία αποτελείται από το αεροπλανοφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων «ESPS Juan Carlos I», τη φρεγάτα «ESPS Blas De Lezo», το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «ESPS Galicia» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «ESPS Cantabria». Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στη συνεκπαίδευση με προσωπικό και μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Και αυτή η δραστηριότητα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο». Αλλωστε, εκτελέστηκαν σύνθετα διακλαδικά προκεχωρημένα επιχειρησιακά σενάρια, όπως εναέρια μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών, ασκήσεις πολέμου επιφανείας, συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση κ.λπ.

Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, όπου αναμένεται συζήτηση για περαιτέρω εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στην απόκτηση τριών κορβετών (με προαίρεση προμήθειας άλλης μίας) και στον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων φρεγατών τύπου MEKO, καθώς και πυραύλων τύπου Spike από το Ισραήλ. «Φαβορί» για τις κορβέτες προβάλλουν η γαλλική «Naval Group» και η ιταλική «Fincantieri», η πρώτη με τις «Gowind 2500» και η δεύτερη με τις «FCx30 Doha», χωρίς να έχουν αποκλειστεί και οι «Sigma» της ολλανδικής «Damen».

Δείτε ακόμα...