Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα προς την Τουρκία

'Εβρος σύνορα

Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών λόγω όσων συμβαίνουν στο Νότιο Έβρο, όπου η τουρκική αστική τάξη παρουσιάζει τμήμα ελληνικού εδάφους ως τουρκικό.

Συγκεκριμένα, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο, και με βάση τους χάρτες του 1923 (σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων) ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος, παρεμποδίζοντας άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε κατασκευή φράχτη κατά της εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Η διαφορά εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου, που έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία, όπως υπολογίζεται, φθάνει τα 16 στρέμματα γης.


Η Dailymail αναδημοσιεύει το armyvoice

Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, εγκαθιστούν τη σημαία τους και στήνουν στρατόπεδο κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων.

Περίπου 35 στρατιώτες μπήκαν  σε μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο.Τούρκοι στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν μόνιμη παρουσία στην ελληνική επικράτεια και έχουν στρατοπεδεύσει στο θήλακα στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, αναφέρει η ελληνική ιστοσελίδα Army Voice.

Στο στρατόπεδο υπάρχει τώρα μια μικρή τουρκική σημαία σε ένα δέντρο, ενώ έχουν απορρίψει όλα τα ελληνικά αιτήματα για να αποχωρήσουν.Αυτό συμβαίνει τώρα, εβδομάδες μετά που χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες απέτυχαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ότι μέρος της γης στην ανατολική πλευρά του ποταμού Έβρου εξακολουθεί να ανήκει στην Ελλάδα, ακόμη και όταν ο ποταμός αλλάζει την πορεία του.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί. Τέσσερις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν πυροβολήσει Έλληνες στρατιώτες στα σύνορα και τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν διαρκώς τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μέσω διπλωματικών οδών.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ, όταν η Άγκυρα δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι δεν θα τους εμποδίσει. Αυτό ήταν αντίθετο με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Η προσπάθεια εισβολή των προσφύγων αποτράπηκε από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν μετανάστες στα σύνορα και αρνήθηκαν ότι έχουν  πυροβολήσει.

Η ένταση στα σύνορα είχε κατευναστεί σε μεγάλο βαθμό από το ξέσπασμα του νέου ιού και οδήγησε την Τουρκία να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Πηγή: dailymail

Δείτε ακόμα...