Υπουργός Άμυνας Πορτογαλίας: Ευρωενωσιακή πολιτική άμυνας κι ασφάλειας

Στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Πορτογαλίας σε Νατοϊκή Άσκηση στη Δυτική Βοσνία το 2002
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Πορτογαλίας σε Νατοϊκή Άσκηση στη Δυτική Βοσνία το 2002 / Πηγή: U.S. Air Force photo by Master Sgt. Scott Wagers

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει “ευρείες δομές εταιρικής σχέσης” με το Ηνωμένο Βασίλειο για την πολιτική άμυνας και ασφάλειας, δήλωσε την Παρασκευή (19 Φεβρουαρίου) ο υπουργός Άμυνας Πορτογαλίας João Gomes Cravinho. Σε ομιλία του σε συνέδριο για να συζητήσει το μέλλον της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ, τόνισε την ανάγκη “καλύτερης και πιο στρατηγικής συνεργασίας” εντείνοντας τη συνεργασία με τους παραδοσιακούς εταίρους.

Επικαλούμενος τον Καναδά και τη Νορβηγία, ο υπουργός ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει τους “απαραίτητους εταιρικούς μηχανισμούς και ευρείες δομές συνεργασίας” και με το Ηνωμένο Βασίλειο

Επιπλέον, υποστήριξε την ανάγκη για μια ισχυρότερη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές ή τα κενά ικανοτήτων.

Η ΕΕ είναι ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος των ΗΠΑ, συνεπώς πιστεύουμε ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει διάλογος για την ασφάλεια και την άμυνα μεταξύ των δυο περιοχών σε υπουργικό επίπεδο

João Gomes Cravinho, Υπουργός Άμυνας Πορτογαλίας

Όσον ισχύει για πολυμερείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, ο Cravinho πιστεύει ότι πρέπει επίσης να υπάρχουν τακτικοί στρατηγικοί διάλογοι και σε υπουργικό επίπεδο. Ανέφερε ότι η λεγόμενη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τρεις φάσεις – ανάλυση απειλών, καθορισμό στρατηγικών στόχων και καθορισμό πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών για στρατιωτικό σχεδιασμό – θα πρέπει να αναπτυχθεί μαζί με “αναθεώρηση της στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ”.

Να ταιριάζουν στις ευρωπαϊκές ανάγκες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ

Εκτός από τις εταιρικές σχέσεις με άλλες χώρες, αναφέρθηκε επίσης στους άλλους τρεις πυλώνες της μελλοντικής κοινής στρατηγικής της ΕΕ, δηλαδή τη διαχείριση κρίσεων, την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες. Ο Cravinho τόνισε την ικανότητα ανάπτυξης αποστολών και επιχειρήσεων κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ που να ταιριάζουν στις ευρωπαϊκές ανάγκες.

Απαιτούνται πιο πρακτικές προϋποθέσεις, πιο ισχυρά συστήματα ελέγχου, καλύτερος σχεδιασμός βάσει σεναρίων κρίσης και πιο ισχυρές εντολές για αποστολές

João Gomes Cravinho, Υπουργός Άμυνας Πορτογαλίας

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πανδημία τόνισε την ανάγκη να τα πάμε καλύτερα στην αντιμετώπιση σύνθετων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και, στο πλαίσιο αυτό, η ανθεκτικότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο πτυχές.

“Οτιδήποτε υπόκειται σε εχθρική δράση, το οποίο απαιτεί από εμάς να είμαστε πολύ δυναμικοί στον εντοπισμό πιθανής εχθρικής δράσης και οτιδήποτε μπορεί να απαιτεί την εκτεταμένη εφαρμογή στρατιωτικών δυνατοτήτων”.

Ωστόσο, πιστεύει επίσης ότι η πανδημία έχει δείξει παραδείγματα ορθής πρακτικής για την αντιμετώπιση σύνθετων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

“Πρέπει να διεξάγουμε τακτικές ασκήσεις για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς, για παράδειγμα, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να ενσωματώσουμε γρήγορα στρατιωτικές ικανότητες από μια χώρα σε μια άλλη [χώρα] ως απόκριση σε αστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”, ανέφερε.

Ο υπουργός πρότεινε επίσης τη δημιουργία μονάδας κυβερνοασφάλειας της ΕΕ για να συμπληρώσει και να συντονίσει τις εθνικές προσπάθειες των 27.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...