Υπουργός Εξωτερικών: Στο Κόσοβο σήμερα – Σημαιοφόρος ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

KFOR-Ελληνική Αποστολή
Φώτο Αρχείου / NATO – Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου 2009 / Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα μεταβαίνει στο Κόσοβο ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Μιλώντας χτες σε συνέδριο στην Πάτρα, ισχυρίστηκε πως «οτιδήποτε κάνουμε στα Βαλκάνια, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πυροδοτήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Πρόσθεσε ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όποια συζήτηση για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια». Αυτά στον απόηχο του non paper που κυκλοφόρησε τελευταία σε ευρενωσιακό επίπεδο και θέλει π.χ. ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία και διάλυση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Ο Ν. Δένδιας έκανε τον «ανήξερο» για το ότι μπουρλότο στην περιοχή – μεταξύ άλλων και με σχέδια για αλλαγές συνόρων – βάζουν ακριβώς τα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στα οποία η κυβέρνηση είναι «σημαιοφόρος».

Στο βάθος αναγνώριση του ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου

Θυμίζουμε, ενόψει της μετάβασης Δένδια στην Πρίστινα σήμερα, τις προηγούμενες μέρες πληροφορίες απέδιδαν προθυμία στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διεθνή αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου. Ακριβώς αυτό επιβάλλουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, καταρχάς μέσω νέας αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κοσόβου και σύσφιξης των διμερών μπίζνες.

Για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων

Άλλωστε, ο Δένδιας πηγαίνει στην Πρίστινα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την «οικονομική διπλωματία», Κ. Φραγκογιάννη. Στις συναντήσεις με την εκεί ηγεσία «αναμένεται να εστιάσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και στην οικονομική συνεργασία με έμφαση στην Ενέργεια», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Επιπλέον, ακριβώς επειδή όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και καταμερισμό, ο Δένδιας φρόντισε ήδη από προχτές το βράδυ να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ Μ. Λάιζακ, συζητώντας τις «πρόσφατες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια», με την ελληνική κυβέρνηση να πρωταγωνιστεί για την «ευρωατλαντική ενσωμάτωση» σύσσωμης της περιοχής.

Δείτε ακόμα...