Στο πλαίσιο της επιχείρησης ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων και της σχετικής αποστολής που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό, το ΕΛΙΑΜΕΠ οργάνωσε χτες συνέδριο με θέμα «Οι προοπτικές ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ υπό το φως του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», σε «συνεργασία» με άλλα ευρωενωσιακά ινστιτούτα και «οικονομική στήριξη» από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και «ειδικοί» από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ΕΕ.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί ζήτημα εξέχουσας σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική», γι’ αυτό και η χώρα «στηρίζει με συνέπεια και εμπράκτως την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, όπως πράττει και στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης που διεξάγεται στους κόλπους της ΕΕ για τη διεύρυνση».
Παραπέμποντας δε στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο της περιοχής, σημείωσε ότι «την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες ανάδυσης νέων παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή», και ότι «κακόβουλοι, αποσταθεροποιητικοί παράγοντες εκμεταλλεύονται αυτή την αναταραχή, καθώς και τα διαχρονικά προβλήματα της περιοχής, για να αυξήσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαμορφώνει μία νέα γεωπολιτική πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Απέναντι σε αυτά είπε ότι «χρειαζόμαστε μια αναζωογονημένη διαδικασία διεύρυνσης με στόχο την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων – αλλά και της Ουκρανίας και της Μολδαβίας – στην ΕΕ», ρίχνοντας βέβαια κι άλλη καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Εθεσε, στο μεταξύ, το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρ. Μπελέρη, λέγοντας: «Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και το κράτος δικαίου».
Σημειωτέον, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σχετικά ότι «αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να τηρήσουν τη δέουσα διαδικασία σύμφωνα με τους νόμους (της χώρας)».
Σε κάθε περίπτωση, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι «το προσεχές διάστημα, το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ θα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει «πρωτοβουλίες» και θα υποστηρίξει «κάθε ιδέα ή πρόταση που θέτει ως στόχο την αναζωογόνηση της διαδικασίας διεύρυνσης».
Ταυτόχρονα, μπροστά και στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ανέλαβε «δέσμευση» ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει «τη διασυνδεσιμότητα τόσο μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, όσο και μεταξύ της ΕΕ και των Βαλκανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και των υποδομών». Αναφέρθηκε, δε, και στην «ενεργειακή ασφάλεια», μιλώντας για τα έργα τα οποία έχει αναλάβει η Ελλάδα που, όπως είπε, «μειώνουν την περιφερειακή και ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», αυξάνοντας τους ανταγωνισμούς και τους κινδύνους για τον λαό.