12 Οκτώβρη 1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα

Απελευθέρωση Αθήνας λαός ΚΚΕ ΕΑΜ ΕΛΑΣ
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ

Συμπληρώνονται σήμερα 77 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας, όταν, μετά από σκληρές μάχες, φυλακίσεις, βασανιστήρια, φτώχεια και πείνα, οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη ναζιστική γερμανική σημαία, για να υψώσουν στη θέση της την ελληνική.

Η στιγμή αυτή ήταν το επιστέγασμα ενός μεγάλου αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με κορμό το ΚΚΕ.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και με την καθοδήγηση του ΚΚΕ οργάνωσε την αντίσταση του λαού μας ενάντια στο γερμανικό φασισμό. Το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, αγκαλιάστηκε από το λαό της Αθήνας και του Πειραιά που αγωνίζονταν ενάντια στη ναζιστική κατοχή, γιατί τον ένιωθε ως δικό του δημιούργημα, ως την αιχμή του δόρατος για την αντίσταση του στις θηριωδίες των κατοχικών αρχών και την απελευθέρωση του.

Αμέτρητες είναι οι ηρωικές στιγμές που γράφτηκαν με την αυτοθυσία και το αίμα του λαού και της νεολαίας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Σήμερα η αστική τάξη, τα κόμματα της και επιτελεία της επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά πώς τους βολεύει. Είναι αυτοί που υπηρετούν και υπογράφουν κοινά ψηφίσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την βρώμικη και ανιστόρητη θεωρία των “δύο άκρων”. Το έκαναν ξανά στις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαθητών, φοιτητών, αντιφασιστών.

Το κάνουν για να συσκοτίσουν ότι ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού.

Παράγουν και αναπαράγουν τέτοιες θεωρίες γιατί φοβούνται, θέλουν να κρύψουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ ήταν βασικός καθοδηγητής και αιμοδότης της αντίστασης απέναντι στον φασιστικό τέρας. Η αλήθεια είναι ότι η συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ευρώπης, στη συντριβή του φασισμού – ναζισμού και στην αιώνια καταδίκη των εγκλημάτων τους ήταν καθοριστική.

Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ο καπιταλισμός που στηρίζουν με νύχια και με δόντια είναι ένα άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα που φέρνει στους λαούς δεινά. Φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι, αυτά είναι που «υπόσχεται» ο καπιταλισμός στους λαούς.

Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν σε όλους αυτούς που συστηματικά προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία για να τη “φέρουν στα μέτρα τους.”

Η τιτάνια πάλη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είναι μια εμβληματική απόδειξη ότι όταν ο λαός το αποφασίσει, μπορεί να τα βάλει με «θεούς και δαίμονες», έχει τη δύναμη να αναμετρηθεί με υπέρτερους αντιπάλους, να «κινήσει βουνά» και να νικήσει.

Είναι μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...