75 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι

Χιροσίμα, Ιαπωνία - το μοναδικό κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τον Αμερικανικό Στρατό στις 6 Αυγούστου 1945
Φώτο Αρχείου / Χιροσίμα, Ιαπωνία – το μοναδικό κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τον Αμερικανικό Στρατό στις 6 Αυγούστου 1945

Του Γρηγόρη Αναγνώστου, Οργανωτικoύ Γραμματέα της ΕΕΔΥΕ

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, που ισοπέδωσαν τις Ιαπωνικές πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να πεθαίνουν από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.

Ο πραγματικός στόχος της ρίψης των ατομικών βομβών δεν ήταν άλλος από τον εκφοβισμό των λαών, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης, του ανερχόμενου τότε σοσιαλιστικού συστήματος και κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και τη νέα κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, δεν είναι η χρονική στιγμή της ρίψης των ατομικών βομβών, αφού ήδη είχε προηγηθεί η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ενώ ήταν πλέον θέμα χρόνου η ιαπωνική συνθηκολόγηση, μιας και η ΕΣΣΔ είχε εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον της.

Χιροσίμα, Ιαπωνία - Οι ΗΠΑ ρίχνουν την ατομική βόμβα στην πόλη στις 6 Αυγούστου 1945
Χιροσίμα, Ιαπωνία – Οι ΗΠΑ ρίχνουν την ατομική βόμβα στην πόλη στις 6 Αυγούστου 1945

Σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, θερμές εστίες πολέμου καίνε σε όλη την υδρόγειο. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί και κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Η Ανατολική Μεσόγειος, η Μ. Ανατολή, ο Περσικός Κόλπος, η Βαλτική, η Ουκρανία, η Κεντρική Ασία, είναι τα κύρια πεδία αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και ενώσεις. Υπάρχει τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός, ιδιαίτερα στην περιοχή μας και το ενδεχόμενο τοπικών, περιφερειακών, ακόμη κι ενός γενικευμένου πολέμου έχει μπει στην ημερήσια διάταξη.

Στο έδαφος των παραπάνω επικίνδυνων εξελίξεων η χώρα μας εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κλιμακώνεται η Τουρκική επιθετικότητα. Είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες εξελίξεις με τις έρευνες του τουρκικού πλοίου Oruc Reis, οι NAVTEX και ANTINAVTEX ανάμεσα στο ελληνικό και στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό για τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Αμφισβητούνται Συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα, ενώ την ίδια ώρα το προσφυγικό πρόβλημα εντάσσεται στις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις αξιοποιώντας την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω απο ελληνικά νησιά, “γκριζάρεται” το Αιγαίο. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα καλλιεργούν ψεύτικο εφησυχασμό. Ποντάρουν και προσδοκούν στην παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παίζουν με την αγωνία του λαού μας. Απώτερος στόχος είναι η μελλοντική συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με Αμερικανονατοική επικυριαρχία.

Αμερικανική Πρεσβεία

Κυριότερο, όμως, στοιχείο που αποδεικνύει το βάθεμα της εμπλοκής σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών, αποτελεί η ανανέωση, επέκταση κι ενίσχυση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, τον Οκτώβρη του 2019, που διατηρεί κι αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον πλέγμα των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών υποδομών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και νέες βάσεις, μετατρέποντας τη χώρας μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση. Παράλληλα προχωρά, μέσω της εξαγοράς του Νεωρίου Σύρου από την αμερικανική ΟΝΝΕΧ, στη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης, για τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο, η οποία θα λειτουργεί όμως και συμπληρωματικά ως προς τις υποδομές της Σούδας. Αντίστοιχα, βέβαια, σχέδια υπάρχουν για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, για την Καβάλα κ.α.

Συνεκπαίδευση μονάδων του ΠΟλεμικού Ναυτικού με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ
Φώτο Αρχείου / Από την συνεκπαίδευση του ΠΝ με το Αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ / Ιούλης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο οι αξιωματικοί, όσο και οι φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους, εμπλέκονται άμεσα σε όλες αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, αφού όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η χώρα μας έχει αναπροσαρμόσει εδώ και χρόνια το δόγμα των ενόπλων δυνάμεων στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο στο ήδη υπάρχον πλέγμα ευρωατλαντικών υποδομών, όσο και στις νέες βάσεις (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο) εκτός από τους ΝΑΤΟϊκούς επιτελάρχες να υπηρετούν τη θητεία τους φαντάροι και αξιωματικοί, που τελούν υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟϊκού διοικητή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα που κάθε χρόνο διεξάγει την πολυεθνική άσκηση συνεκπαίδευσης “ΗΝΙΟΧΟΣ”, με τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION (M.Y. FOB AKTION), που έχει αναλάβει την επιτήρηση του εναερίου χώρου των Βαλκανίων, η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου εκτός από έδρα του στρατηγείου της ΕΕ που συντόνισε τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αναβαθμίστηκε σε βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κ.ο.κ.

Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε με αφορμή την επέτειο από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εμπλέκονται μεταξύ άλλων και με τους σχεδιασμούς για πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Στην Ελλάδα, οι πρώτες πυρηνικές βόμβες εγκαταστάθηκαν στον Άραξο στις 14 Ιουλίου 1962 κι αντίστοιχα βλήματα πυροβολικού των 8 ιντσών με πυρηνική γόμωση μεταφέρθηκαν στη βάση της Ελευσίνας και στη συνέχεια σε στρατόπεδα στο Κιλκίς, τα Γιαννιτσά και τη Δράμα. Το 1984 με τη συμφωνία απομάκρυνσης των βάσεων, τα τελευταία πυρηνικά βλήματα μεταφέρθηκαν από τη βάση της Ελευσίνας στο Κορωπί και στη συνέχεια επιστράφηκαν στους Αμερικανούς.

Σήμερα, με το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας, είναι πολύ ανησυχητικές οι συζητήσεις για μεταφορά πυρηνικών στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, την οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να βάλει εμπόδια σε όλες αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, την προσφυγιά, τις πυρηνικές απειλές.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στο Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του
Γαλλικό Αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στο Μαράθι στη Σούδα
Φώτο Αρχείου / Γαλλικό Αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στο Μαράθι στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Γρηγόρης Αναγνώστου
Οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ

Δείτε ακόμα...