80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ – Ο αγώνας συνεχίζεται

Β'ΠΠ - Ελλάδα - ΕΑΜ - ΚΚΕ
Διαδήλωση του ΕΑΜ

Στις 27 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, που μάζεψε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και με τη καθοδήγηση του ΚΚΕ οργάνωσε την αντίσταση του λαού ενάντια στον Γερμανικό φασισμό.

Όταν τα στρατεύματα της Ιταλίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας κατέκτησαν την Ελλάδα και οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα στις 27 Απρίλη 1941 οι κομμουνιστές που ήταν στις εξορίες, όπου τους κρατούσε η κυβέρνηση του Μεταξά δραπέτευσαν, καθώς και άλλοι, που ζούσαν στη παρανομία, έσπευσαν να ανασυγκροτήσουν το ΚΚΕ και να οργανώσουν την αντίσταση κατά των κατακτητών.

Στις 31 Οκτώβρη 1940 ο Νίκος Ζαχαριάδης γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, έστειλε γράμμα από τα κρατητήρια της ασφάλειας, όπου εκρατείτο και μεταξύ άλλων, καλούσε τον ελληνικό λαό σε αντίσταση ώστε «ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα», στη γραμμή του γράμματος αυτού κινήθηκε η δράση του ΕΑΜ.

Στις 27 Σεπτέμβρη 1941 σε ένα μικρό σπιτάκι στο τέρμα της οδού Μαυρομιχάλη στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική σύσκεψη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), από τους εκπροσώπους τεσσάρων αριστερών κομμάτων της χώρας. Ήταν ο Λευτέρης Αποστόλου, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Χρήστος Χωμενίδης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΚΕ), ο Ηλίας Τσιριμώκος από το κόμμα της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) και ο Απόστολος Βογιατζής από το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος (ΑΚΕ). Οι συμμετέχοντες της σύσκεψης αυτής ενέκριναν το ιδρυτικό κείμενο του ΕΑΜ και το πρώτο του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, που πρότεινε το ΚΚΕ, καλώντας τον ελληνικό λαό να ενωθεί και να οργανωθεί στο ΕΑΜ για τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Το ΕΑΜ μετατράπηκε από συνασπισμός κομμάτων σε λαϊκοεπαναστατική οργάνωση που είχε ταυτότητα. Σε κοινωνικό επίπεδο εξέφρασε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά και κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πάνω από δύο εκατομμύρια υπολογίζονται τα μέλη του. Το ΕΑΜ ήταν μια απλή στρατιωτικοπολιτική οργάνωση, ένα αντάρτικο κίνημα που μέσα από αυτό ξεπήδησε ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ.

Η δράση του ΕΑΜ περιλάμβανε όλες τις μορφές πάλης: απεργίες, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, ένοπλη οργάνωση. Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή, η καθοδήγηση και ο κύριος αιμοδότης της εαμικής αντίστασης, χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι εαμίτες έδωσαν τη ζωή τους. Το ΕΑΜ έσωσε από την πείνα το λαό με τα συσσίτια που οργάνωσε και χάρη στη δράση του δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης να δουλέψει στα Γερμανικά εργοστάσια, δεν στάλθηκε ούτε ένας Έλληνας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Το ΕΑΜ έχει περάσει στην ιστορία, που έγραψε ο ελληνικός λαός με τη ταξική του πάλη, ως πολιτική οργάνωση που καθοδήγησε τον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα την περίοδο 1941-1944 και συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε βάρος της άρχουσας τάξης που συνεργαζόταν με τους κατακτητές.

Μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, την 1 Δεκέμβρη 1944 ο Σκόμπι κοινοποίησε στον ΕΛΑΣ προκήρυξη που καθόριζε την αποστράτευσή του. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ κάλεσαν το λαό της Αθήνας και του Πειραιά σε συλλαλητήριο στις 3 Δεκέμβρη στη πλατεία Συντάγματος. Η ειρηνική διαδήλωση χτυπήθηκε με τα όπλα του αστικού κράτους, 30 οι νεκροί και πάνω από 100 οι τραυματίες. Στις 4 Δεκέμβρη ο λαός συνόδεψε τους νεκρούς της ένοπλης βίας στην τελευταία τους κατοικία, χαρακτηριστικό αυτής της διαδήλωσης ήταν ένα πανό που έγραφε «ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΙΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΑΜ». Τη νύχτα της 3 προς 4 Δεκέμβρη 1944 Βρετανικά τεθωρακισμένα κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας και έτσι η σύγκρουση επεκτάθηκε σε 33 μέρες μαχών, τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά, όπου το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ έγραψαν λαμπρές σελίδες με την αυτοθυσία τους και το αίμα τους.

Αργότερα όλοι αυτοί οι αγωνιστές που κατατρόπωσαν τους κατακτητές στάλθηκαν στις εξορίες, στις φυλακές, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το αστικό κράτος, εδώ ταιριάζουν οι στίχοι του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τον Εχθρό Λαό «προδότες και δωσίλογοι όλοι καλοδεχούμενοι, πατριώτες και αγωνιστές στον τοίχο και στις φυλακές». Οι διώχτες των αγωνιστών αυτών, του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ και συνεργάτες των κατακτητών έλαβαν λαμπρές θέσεις και αξιώματα στις μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

Σήμερα 80 χρόνια μετά, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατήρησαν τις καλές αυτές σχέσεις με τις δυνάμεις που αιματοκύλησαν τον τόπο μας, ευγνωμονούν τους φονιάδες των λαών Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μαζί αυτοί δημιουργούν πολέμους, πρόσφυγες, δυστυχία, μοιράζοντας τους λαούς και με το αίμα τους χαράζουν νέα σύνορα, το δε τραγελαφικό είναι ότι στην Αθήνα έκαναν και σύσκεψη τα γεράκια του ΝΑΤΟ για το πώς θα εκμεταλλευτούν τους λαούς της Μεσογείου και πώς θα βάλουν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους (ό, τι έχει απομείνει).

Η Ελλάδα είναι χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να έχουν ξεχαρβαλωθεί τα συστήματα υγείας της χώρας μας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, γεγονότα που τα βλέπουμε κάθε μέρα, ο δε κορονοϊός χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται εναντίον του λαού, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διαλύοντας το εθνικό σύστημα υγείας (ό, τι έχει απομείνει στο βωμό του κέρδους).

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τις λυκοσυμμαχίες αυτές, οι οποίες δε παρέχουν καμία ασφάλεια για τη χώρα μας, μόνο αστάθεια και κίνδυνο παρέχουν.

Οι Έλληνες, όπως τα χρόνια της κατοχής αγωνίστηκαν με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ που έδωσαν στις μάχες τα καλύτερα παιδιά τους, τα οποία πέρασαν το πάνθεον της ιστορίας, έτσι και σήμερα αγωνίζονται μετατρεπόμενοι σε λαϊκό κίνημα «για τις πιο όμορφες θάλασσες που δεν έχουμε ταξιδέψει, για τις καλύτερες μέρες που δεν έχουν έρθει ακόμα», όπως μας λέει και ο κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ. Οι αγώνες των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ είναι οι δρόμοι του μέλλοντος που μας δείχνουν πως ο Ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, θα δικαστεί και θα καταδικαστεί με μάρτυρες την πείνα, τη δυστυχία, τους πολέμους που δημιουργεί, αλλά και με τους αγώνες των λαών για ειρήνη, ελευθερία και έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση.

Δημήτρης Θωμάκος
Αστ. Υποδ/ντης ε.α

Πηγές: Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...