Αφγανιστάν – Γ΄ Μέρος: Από που «ξεφύτρωσαν» οι Ταλιμπάν;

Οι Ταλιμπάν στο κτίριο Διοίκησης των Βρετανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν - Αύγουστος 2021
Φώτο Αρχείου / Οι Ταλιμπάν στο κτίριο Διοίκησης των Βρετανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν – Αύγουστος 2021 / Πηγή: The Sun

Το ALT.GR ανταποκρινόμενο στην ανάγκη που έχει προκύψει να αναλυθούν και να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα και προβληματισμοί που γέννησε η κατάληψη της Καμπούλ, του Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν προχωρά στη δημοσίευση μιας σειράς άρθρων. Τα δύο πρώτα μέρη του αφιερώματος αφορούσαν, Ά Μέρος: «Γιατί το Αφγανιστάν ενδιαφέρει τόσο πολύ τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;» Και ΄Β Μέρος: «Γιατί αποχώρησαν οι ΗΠΑ;» Σήμερα στο Γ΄ Μέρος αυτής της σειράς θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο Ερώτημα:

Από που «ξεφύτρωσαν» οι Ταλιμπάν;

Μετά την αποχώρηση των Νατοϊκών στρατευμάτων και την άτακτη φυγή των συνεργατών τους από το Αφγανιστάν περισσεύουν τα υποκριτικά δάκρυα για τα «δικαιώματα του αφγανικού λαού και ειδικά των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων». Οι ένοχοι για την 20χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ διαστρεβλώνουν προκλητικά την πραγματικότητα, απευθύνοντας «εκκλήσεις» για «διατήρηση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων των τελευταίων δύο δεκαετιών»!

Παιδί μετανάστης στη Λέσβο
Φώτο Αρχείου / Αφγανόπουλο στη Λέσβο έφτασε στην Ελλάδα προσπαθόντας να γλιτώσει από το καθεστώς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν / Μάρτης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Είναι αυτοί που μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο τα βάσανα του αφγανικού λαού, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, με τον λαό να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, όπου ακόμα και ένα πιάτο φαΐ εξαρτάται από τη «διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια».

Πρόκειται για τις αντιδραστικές σκοταδιστικές δυνάμεις κρούσης που ανδρώθηκαν με την ολόπλευρη στήριξη, τους πανάκριβους εξοπλισμούς και την αθρόα χρηματοδότηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, για να ριχτούν ενάντια στη λαϊκή επανάσταση στο Αφγανιστάν. Ενάντια δηλαδή στην παλικαρίσια προσπάθεια που ξεκίνησε ο αφγανικός λαός το 1978 για να γίνει αφέντης του τόπου του.

1978: Ο αφγανικός λαός αφέντης του τόπου του

Από τον Απρίλη του 1978 και μέσα στη δεκαετία του ’80, η λαϊκή επανάσταση του αφγανικού λαού, με την ηγεσία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του Αφγανιστάν και με τη διεθνιστική βοήθεια της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, δημιούργησε στη χώρα υποδομές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, νομοθέτησε ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, δημιούργησε προϋποθέσεις για αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας υπέρ του λαού. (Περισσότερα στοιχεία στο Δ΄ Μέρος της σειράς του ALT.GR )

Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν '70
Φώτο Αρχείου / Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν ’70 – ΄80 – Αφγανές με παραδοσιακές στολές σε φεστιβάλ χορού στην Καμπούλ

Φοβούνται τους λαούς όταν παλεύουν

Αυτή η πορεία που χάραξε ο αφγανικός λαός ενόχλησε τους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αντίδραση, φύλαρχους – μεγαλογαιοκτήμονες, μουλάδες κλπ. Πολύ περισσότερο τους ενόχλησε που κινητοποιήθηκε για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του. 

Οι «Μαχητές της ελευθερίας» ή αλλιώς «Ράμπο 3»

Ήταν η ίδια δεκαετία που στην Ελλάδα εφημερίδες όπως το «Βήμα» κατέγραφαν περήφανα ότι «η CIA εξοπλίζει τους αντάρτες» (24/4/1988). Το ίδιο δημοσίευμα τόνιζε ότι «ο εξοπλισμός των Αφγανών ανταρτών κόστισε στις ΗΠΑ πάνω από 2 δις. δολάρια τα τελευταία 8 χρόνια, αν και τα ακριβή κονδύλια παραμένουν απόρρητα για ευνόητους λόγους». 

Παρέθετε απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου από τον Οκτώβρη του 1984 που υπερθεμάτιζε για την ανάγκη μακροπρόθεσμης βοήθειας στους μουτζαχεντίν, αφού «δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί η παροχή σε μαχητές ελευθερίας επαρκούς βοήθειας μόνο για να πολεμήσουν και να αποθάνουν, αλλά όχι αρκετής για να προωθήσουν την υπόθεσή τους», όπως τόνιζε…

CIA - Μουτζαχεντίν - Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν
Φώτο Αρχείου / Ο Γουσταύο Λαυρεύντη Αβράκωτος (Dr. Dirty), ελληνικής καταγωγής πράκτορας της CIA σύνδεσμος με τους Μουτζαχεντίν που εισέβαλαν το 1980 στο Αφγανιστάν και πολέμησαν εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν

Η πλαστή εικόνα των «μαχητών της ελευθερίας» αποτυπώνεται σε πολυάριθμες Χολιγουντιανές παραγωγές μέχρι και τις μέρες μας, που εξασφάλιζαν απλόχερα χρηματοδοτήσεις, προβολή, κομπάρσους, σκηνικά και οπλισμό από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Μια από τις πιο χοντροκομμένες ήταν η ταινία «Ράμπο 3».

Η «υπόθεση» των «μαχητών της ελευθερίας» ήταν βέβαια η ανατροπή της εξουσίας και των κατακτήσεων του αφγανικού λαού. Τον λαό τον εγκλώβισαν στη συνέχεια σε νέες συρράξεις μεταξύ των μουτζαχεντίν τη δεκαετία του ’90.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν σε συνάντηση με τους Ταλιμπάν στο Λευκό Οίκο
Φώτο Αρχείου / (2/2/1983) Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν σε συνάντηση με τους Ταλιμπάν στο Λευκό Οίκο

Τελικά μέσα από τις γραμμές τους και με τον οπλισμό τους αναδείχθηκαν και επικράτησαν οι Ταλιμπάν. Τα «επιτεύγματά» τους και η ιστορία τους από το 1993 και μετά είναι λίγο ως πολύ γνωστά.


Ακολουθεί το Δ΄ Μέρος του αφιερώματος του ALT.GR στο Αφγανιστάν με την προσπάθειά μας να απαντήσουμε στο Ερώτημα: Ισχύει τελικά το αφήγημα περί «νεκροταφείου των αυτοκρατοριών»;

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...